Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis och åklagare håller presskonferens om förundersökningen kring jordskredet på E6:an. Foto: Adam Ihse/TT

Teorin: Tre gånger för mycket schaktmassor orsakade raset på E6 i Stenungsund

Uppdaterad
Publicerad

En hög belastning av schaktmassor som hade lagts på höjden misstänks vara orsaken till skredet på E6. Tre personer är sedan tidigare misstänkta – samtliga med koppling till bygget.

– I nuläget bedömer vi det som grovt oaktsamt att låta lägga så mycket schaktmassor på platsen, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Bedömningen i polisens utredning är att mänsklig påverkan ligger bakom skredet eftersom ingen naturlig orsak hittills har framkommit. Åklagare Daniel Veivo Pettersson berättar under en pressträff på torsdagen att skredet misstänks ha startat öster om E6 – där bygget av en företagspark pågick.

I området hade en större mängd schaktmassor än tillåtet lagts upp, utan att rätt åtgärder hade vidtagits, enligt åklagaren.

Enligt åklagaren hade 74 000 kubikmeter externa schaktmassor hanterats på höjden, vilket är drygt 50 000 kubikmeter mer är kommunen hade gett tillstånd till. I den aktuella slänten som rasade uppges området ha fyllts med dubbelt så mycket massa som det var tillåtet.

– Vi bedömer att marken där det senare rasade hade tre gånger förhöjd belastning, säger Daniel Veivo Pettersson.

Lades inte dit av misstag

Tre personer är misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöshet, grovt vållande till kroppsskada och otillåten miljöverksamhet. Samtliga med koppling till bygget. De misstänkta nekar till alla anklagelser.

– Det är grova brott vi pratar om och det är på fängelsenivå, säger Veivo Pettersson.

Det bedöms inte funnits uppsåt till att det skulle leda till ett skred, däremot menar åklagare att massorna inte lagts på platsen av misstag.

SVT Nyheter Väst har tidigare i en serie granskningar visat hur en felaktig karta har legat till grund för bedömningen av skredrisken samt hur uppgifter om markens instabilitet nära E6 ströks ur handlingarna.

Se hela sändningen här.

Presskonferens efter skredet vid E6 i Stenungsund

Pinnat inlägg

Lastade massor på höjden misstänks vara orsak till skredet

Presskonferensen är nu slut. Åklagare bedömer att mänsklig påverkan ligger bakom skredet eftersom ingen naturlig orsak hittills har framkommit i utredningen. En hög belastning av schaktmassor som hade lagts på höjden öster om E6 vid byggnationen av en företagspark misstänks vara orsaken till skredet.
- I nuläget bedömer vi det som grovt oaktsamt att låta lägga så mycket schaktmassor på platsen, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Tre personer är misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöshet, grovt vållande till kroppsskada och otillåten miljöverksamhet.
Samtliga kopplas till byggarbetsplatsen i närheten av motorvägen. De misstänkta nekar till alla anklagelser.

anton • Hur mycket schaktmassor hade företaget tillstånd att ta emot och hur mycket har de tagit emot?

Misstanken är att det har hanterats 74 000 m3 externa schaktmassor, vilket är 54 000 m3 mer är kommunen hade gett tillstånd till.

Den aktuella platsen hade enligt åklagare tillstånd att belastas
50 kpa och bedömningen från brottsutredningen är att marken belastades tre gånger så mycket.

- Det är en omfattande utredning och mycket återstår. Den kommer att pågå en länge tid. Det är en väldigt tekniktung utredning, vilket innebär att vi behöver anlita många experter, säger Ulf Andreasson, utredningsledare på polisen.

- Vi bedömer att schaktmassorna var orsaken till skredet och att det skedde av oaktsamhet, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Det bedöms inte funnits något uppsåt, däremot menar åklagare att de externa massorna inte lagts på platsen av misstag utan att motivet till exempel kan vara egen vinning att man fraktade massorna dit.

"Tre gånger högre belastning"

Vidare bygger brottsmisstankarna på att 74 000 kubikmeter externa schaktmassor hanterats på höjden, vilket är 54 000 kubikmeter mer är kommunen hade gett tillstånd till.
Det fanns endast tillstånd att belasta den aktuella marken med 50 kpa.
- Vi bedömer att marken där det senare rasade hade tre gånger förhöjd belastning, säger Daniel Veivo Pettersson.

Åklagare Daniel Veivo Pettersson berättar att man misstänker att skredet börjat uppe på höjden öster om motorvägen där det pågick ett bygge.

Folke • Vad har Kommunens tjänstemän för ansvar, som beviljade bygglov på mark som inte är lämpligt för byggnation?

Om någon kan ställas till svars för att skredet inträffade och i vilken omfattning kommer åklagarens utredning och en eventuell framtida rättegång förhoppningsvis ge svar på.

Pressträffen har börjat med Daniel Veivo Pettersson, chefsåklagare och Ulf Andreasson, utredningsledare, Polismyndigheten.
- Om det är naturliga orsaker eller mänsklig påverkan till skredet är ännu inte klarlagt. Vi bedömer i nuläget dock att det är mänsklig påverkan som lett till skredet efter som det inte framkommit någon naturlig orsak hittills, säger Daniel Veivo Pettersson.

Pressträff i Göteborg med åklagare och polis efter skredet i Stenungssund.
Pressträff i Göteborg med åklagare och polis efter skredet i Stenungssund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Det var under onsdagen som två personer anhölls och en tredje hämtades till förhör. Personerna försattes senare på fri fot men misstankarna kvarstår.

– I korthet så utreder vi i nuläget om deras agerande och oaktsamhet har utlöst det här jordskredet, sa chefsåklagare Daniel Veivo Pettersson under onsdagen.

Tre misstänkta för skredet – polis och åklagare håller pressträff
Tre personer är misstänkta för att ha orsakat skredet
vid E6:an i Stenungsund. Klockan 13.00 väntas åklagaren och polis berätta mer om brottsutredningen i en presskonferens i polishuset i Göteborg.

De tre personerna är misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöshet, grovt vållande till kroppsskada och otillåten miljöverksamhet. Samtliga kopplas till byggarbetsplatsen i närheten av motorvägen. De misstänkta nekar till alla anklagelser.

Liverapporteringen kommer att uppdateras med vad som framkommer under pressträffen. Har du en fråga? Ställ den i chatten.

SVT:s reporter berättar mer om de misstänkta och om morgonen när skredet inträffade, i videon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre personer misstänks ha orsakat skredet vid E6 i Stenungsund. Foto: Mikael Berglund, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Mer i ämnet