Niklas Lindroth. Foto: SVT

Tre nya fentanyltyper förbjuds

Uppdaterad
Publicerad

Fentanyl var den drog som förra året orsakade flest dödsfall i Sverige – fler än heroin. Ändå kan man köpa vissa typer av fentanyl helt lagligt via nätet. Men i december väntas tre nya fentanyltyper förbjudas.

SVT Väst har tidigare rapporterat om att fentanyl orsakat flera dödsfall i Västsverige. I hela Sverige avled förra året 135 människor med fentanyl i kroppen.

– Det är svårt att förstå hur potent fentanyl faktiskt är – det är otroligt giftigt. Om man tänker sig att man har två saltkorn fentanyl så är det en normal dos i missbruk. Tar man tre saltkorn tar man en dödlig dos. Då överdoserar man och somnar och slutar andas, säger Niklas Lindroth, narkotikasamordnare vid polisen i Alingsås.

Smärtstillande medicin

När fentanyl först började missbrukas handlade det om en smärtstillande medicin som läckte ut från vården. Men 2015 började imitationer av fentanyl – så kallade fentanylanaloger – att säljas via nätet. Det är preparat som aldrig varit avsedda för medicinskt bruk. Bara i år har tio sådana här fentanyltyper förbjudits, och den tolfte december väntas regeringen besluta om att klassa ytterligare tre som hälsofarlig vara.

– Det är såklart en jättestor utmaning att de här substanserna säljs öppet på nätet och att det hela tiden tillverkas nya substanser, säger Sara Wall, utredare på Folkhälsomyndigheten.

– Vår myndighet arbetar tillsammans med övriga myndigheter för att så snabbt som möjligt titta på de här substanserna och se om det finns ett behov av att reglera dem.

Men Niklas Lindroth befarar att nya varianter av drogen snart kommer att dyka upp på nätet. Han visar en av de svenska hemsidor som säljer fentanyl. Substansen har de beställt från Kina och sedan egenhändigt tillverkat nässprej och tabletter.

Sålde fentanyl – åtalas

De två män från Skåne som ligger bakom hemsidan åtalas snart. De har nämligen sålt en typ av fentanyl som förbjöds 2016. Samtidigt fortsätter männen att sälja en annan typ av fentanyl via hemsidan – en som ännu inte förbjudits.

– Polisen kan inte göra så mycket så länge de inte begår något brott, konstaterar Niklas Lindroth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fentanyldöden

Mer i ämnet