David Hallberg från Röda Korsets högskola och Fadia Al-Soukhni, projektledare på Röda Korset. Foto: Privat

Tre röster för Tynnered i ny film

Publicerad

Ljus i mörkret och en känsla av hopp. Det vill projektledaren Fadia Al Soukhni att filmen ”Röster från Tynnered” ska ge. Ikväll är det premiär.

– Alla måste känna att de är en del av något, att de hör till, säger Fadia Al Soukhni.

Hon bor i Tynnered och är stolt över sitt område. Bilden i media är dyster, säger hon.

– Otrygghet, låg utbildningsnivå, hälsoproblem. Filmen ska inte ignorera det, men visa att det finns hopp. Många har ett bra liv här.

Filmen följer tre personer som känner starkt för Tynnered. Pensionären Birgitta Hjortsby är volontär för Röda Korset. 32-åriga Mattias Rezler är född och uppväxt i området, där han idag bor kvar och jobbar med barn och ungdomar.

20-åriga Sara Yousef är filmens tredje huvudperson. Hon har palestinsk bakgrund, är troende muslim och läser på Chalmers. Fadia Al Soukhni beskriver henne som en inspirerande person.

– Hon är en modern muslimsk tjej. Hundra procent svensk och hundra procent palestinsk samtidigt.

Många personer som bor i Tynnered och kommer från andra länder har svårt att hitta en egen identitet, menar Fadia Al Soukhni. Det kan kännas som om man måste välja mellan att lämna allt bakom sig och skapa ett helt nytt liv i Sverige eller att kämpa för att fortsätta att leva som i hemlandet.

För att bryta barriärer behöver civilsamhälle och politiker samarbeta, tror Fadia Al Soukhni.

-  Alla behöver känna att de är viktiga, att de har makt att förändra sin situation. Ingen ska känna sig som en outsider.

Röster från Tynnered

Ikväll är det premiär för kortfilmen ”Röster från Tynnered”. Filmen visas på Frölunda Kulturhus kl 18.

Bakom projektet står Röda Korset, Rädda barnen och Röda Korsets högskola. Under tre år har Röda Korset och Rädda barnen arbetat med olika aktiviteter i Tynnered för att stärka gemenskapen i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.