Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Inte sedan innan Fukushima har svensken varit så positiv till kärnkraft som nu, säger Björn Rönnerstrand, forskare på SOM-institutet. Foto: SVT

Trendbrottet: Fler är för kärnkraft än emot

Uppdaterad
Publicerad

Fler svenskar är för kärnkraft än emot. Dessutom tycker allt fler att havsbaserad vindkraft är en bra idé. Det visar SOM-institutets senaste undersökningar.

Under tisdagen presenterade SOM-institutet i Göteborg sina årliga undersökningar. Bland ämnena var hur opinionen förändrats rörande energi- och klimatfrågor. Och det är tydligt hur inställningen svängt i kärnkraftsfrågan, något man har man följt sedan 1999.

– Det vi ser nu är ett trendbrott. Nu är det fler som är för kärnkraft än som är emot. Så har det inte varit sedan innan kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011, säger Björn Rönnerstrand, forskare på SOM-institutet.

För två år sedan ville 42 procent använda kärnkraften, i fjol var siffran 56 procent.

– Dels har politikerna tagit upp frågan i större utsträckning och sedan påverkar sannolikt exempelvis nuvarande situation med elpriset hur människor har svarat.

Havsbaserad vindkraft

När det gäller andra energikällor så ser man förändringar i opinionen.

– Folk är positivt inställda till vindkraft, men det vi ser nu är att allt fler anser att havsbaserad vindkraft är en bra idé, säger Björn Rönnerstrand.

2021 ansåg 26 procent att det var en mycket bra idé. 2022 var siffran 37 procent.

– Nu vet människor mer än tidigare vad det här innebär. Och naturligtvis kan frågan om tillgången till el spela roll. Man kan se det som en av lösningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.