Marianne blickar mot världsmästartiteln Foto: Privat/TT

Trollhätteboxaren Marianne Ahlborg går sin andra proffsmatch

Uppdaterad
Publicerad

Sexism och machokultur – det är en del av den kvinnliga amatörboxningsvärlden, anser 29-åriga Marianne Ahlborg från Trollhättan. Därför har hon tagit klivet över till proffsvärlden. Under lördagen går hon sin andra proffsmatch i Hamburg, Tyskland.

I klippet kan du höra hur Marianne hanterat motgångarna inom amatörboxningen.

Machokultur, maktspel och sexism är ett problem som präglat amatörboxningen och har fått kvinnor att sluta med idrotten.

Tagit klivet till proffsboxning

Marianne Ahlborg har varit aktiv inom amatörboxningen sedan hon var 21 år gammal och trots att hon bevittnat orättvisor inom sporten så har hon valt att fortsätta, men nu har hon istället gått över till proffsboxning.

– Här styr jag över mig själv och är inte lika beroende av någon annan som man oftast är när man är amatör. Nu kan jag fokusera på mina mål till hundra procent och skapa mina egna förutsättningar efter mina egna premisser. Jag har aldrig någonsin gett upp och jag vill förmedla det till andra tjejer, ge aldrig upp, följ din dröm oavsett vad andra omkring dig tycker och tänker, säger hon.

Boxningsgala i Hamburg

Ahlborg gjorde sin proffsdebut i december 2020 där hon dominerade matchen i fyra ronder och vann med enhälligt domarbeslut. Under lördagen gör hon sin andra match och möter serbiskan Aleksandra Rapaic i Hamburg, Tyskland.

– Jag är taggad inför den här matchen. Vi kommer gå sex ronder och min motståndare har haft en lång amatörkarriär precis som jag. Det kommer bli en hård fight och jag gillar utmaningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.