Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Jonas Attenius (S) och Nina Miskovsky (M) om de nya besparingarna. Foto: SVT

Socialtjänsten tvingas spara – trots gängkriminalitet och fler uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten på Hisingen ska korta utredningstiderna från fyra till tre månader, samtidigt som man har ett sparbeting på sju miljoner.

Lönekostnader och inflation väntas nästa år öka 2,1 procent enligt Sveriges kommuner och regioner. Men socialförvaltningarna i Göteborg får bara 1,5 procents ökning i budgeten för 2022. På Hisingen innebär det en besparing på 7 miljoner. Samtidigt har man fått fler uppdrag än förra året.

Socialtjänsten på Hisingen har Biskopsgården och Backa i sitt upptagningsområde, ett särskilt utsatt och ett utsatt område. Kontoret har uppmärksammats mycket den senaste tiden, då till exempel mamman till den 17-årige pojken som dömts för polismordet kommit med kritik om att hon inte fått tillräckligt mycket hjälp därifrån.

Inga uppsägningar

Enligt förvaltningsdirektör Christina Alvelin kommer de nya besparingarna inte leda till färre anställda eller mindre inköpt vård. Men exakt vad man ska spara in på är inte klart.

– Vi har ju precis fått vår budget och just nu så sitter vi och jobbar med detaljbudgeten för att se hur vi ska fördela medel.

Socialnämnden har samtidigt fått i uppdrag att korta utredningstiderna från lagstadgade maxgränsen fyra månader till ett mål på tre månader.

Hur ska personalen hinna utreda snabbare, och samtidigt inte få mer pengar?

– Om en utredning kräver längre tid så har vi en skyldighet att utreda så lång som det kräver, men inte längre än fyra månader. Vi kommer att följa och rapportera hur bra måluppfyllelse vi har, säger Christina Alvelin.

Gäller alla förvaltningar

Men socialförvaltningen på Hisingen är inte ensamma. Inte heller skolan, äldrevården eller någon annan kommunal verksamhet i Göteborg kompenseras fullt ut för lönekostnaderna. Det är en medveten inriktning från alliansen som fått kritik av oppositionen.

I klippet ovan hör du det moderata kommunalrådet Nina Miskovsky motivera att inte kompensera och vad oppositionen i form av Jonas Attenius, gruppledare för Socialdemokraterna, tycker om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer