Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Knappt någon av dem som besökte Risängens återvinningscentral i Skövde sa att de känner till den nya återvinningslagen. De visste inte heller att det numera finns ett särskilt kärl på stationen där fettet ska samlas. Foto: SVT/Helena Josefsson

Trots ny lag: Få lämnar in fett på återvinningscentral i Skövde

Uppdaterad
Publicerad

På Risängens återvinningscentral i Skövde är det full aktivitet bland de vanliga containrarna. Men vid kärlet för återvinning av flytande matfett gapar det tomt – trots den nya lagen.

– Den har jag aldrig hört talas om, säger Rose-Lill Pettersson.

Sedan årsskiftet är det förbjudet att hälla ner matfett och matolja i avloppet. Det är också förbjudet att sätta fettet och oljan som restavfall i det gröna kärlet. Men det verkar vara många som inte känner till det här.

På Risängens återvinningscentral i Skövde är det bara några få som hört talas om den nya lagen.

– Vi har nog inte nått fram till alla invånare ännu, så det får vi jobba vidare på och informera mera, säger Christina Storm, chef för återvinning och avfall i Skaraborg.

”Ju mer desto bättre”

Under de nära två timmar som SVT:s reporter var på plats var det inte en enda person som lämnade in sitt matfett.

– Den lagen har jag faktiskt missat. Men ju mer man kan sortera desto bättre tänker jag, säger Ida Eriksson.

Enligt Avfall Sverige så har de ännu inga siffror på hur mycket matfett som hittills samlats in i Västra Götalands 49 kommuner eller hur många som faktiskt börjat med det.

– Siffrorna kommer först nästa år, så då kommer vi att veta mera, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

Hör i klippet vad det återvunna fettet ska användas till.

Sorteringsnyheter från 1 januari 2024

Hushållen ska sortera ut större mängder flytande matfett och hälla i en förslutningsbar behållare, till exempel en petflaska. Behållaren lämnas på återvinningscentralen.

Det blir obligatoriskt att sortera ut trädgårdsavfall. Privatpersoner och fastighetsägare av flerbostadshus kan abonnera på trädgårdskärl hos NSR eller lämna trädgårdsavfall på återvinningscentralen.

Invasiva växter får inte slängas i restavfallet hemma (inte heller i trädgårdsavfallet). Invasiva växter ska förpackas väl och lämnas på återvinningscentralen där man kontaktar personalen.

Källa: NSR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.