Claes Lindberg är chef för grova brott på polisen i Borås. Foto: SVT

Trots nya tips – mastmysteriet ännu olöst

Publicerad

Polisen försöker fortfarande ta reda på vem eller vilka som fällde Häglaredsmasten. Även om ett och ett halvt år har gått sedan sabotaget får polisen ännu in nya uppgifter.

– Trots allt dyker det upp ett och annat tips som vi kontrollerar.

Tv-apparater slocknade och radioapparater tystnade när masten brakade i backen söndagskvällen den 15 maj förra året. Masten hade knäckts 130 meter över marken. I skogen låg rasade delar som plöjt en ny väg mellan träden.

Det visade sig tidigt att någon eller några fällt masten med flit. Men polisen har ännu inte gripit någon för brottet. I nuläget finns ingen misstänkt och utredningen är fortfarande på spaningsstadiet. Och frågan varför masten fälldes saknar svar. Det kan vara allt ifrån främmande makt till pojkstreck och allt däremellan. Så har Claes Lindberg, chef för grova brott i Borås, själv tidigare uttryckt det.

Sabotage av master

Ärende som engagerat

Men än lever utredningen kring sabotaget av Häglaredsmasten utanför Borås. Någon gång i månaden uppskattar Claes Lindberg att polisen får in nya uppgifter om sabotaget.

– Det här är ju ett ärende som engagerat allmänheten.

Karaktären på uppgifterna spretar dock väldigt, enligt Claes Lindberg. För polisen handlar det att följa upp tipsen och sätta dem i ett sammanhang, säger han.

– Nya uppgifter är det, men inte något som har lett oss närmare någon misstänkt.

”Får göra en bedömning”

Claes Lindberg bedömer att utredningen kommer att hålla på ett tag till. Hur länge är dock svårt att säga

– Det beror på när det här helt klingar ut. Vi får göra en bedömning om det finns något mer att göra, säger han.

Hur ser du på att brottet fortfarande är olöst?

– Det är klart att det är olyckligt som alla olösta brott. Det här var dessutom en viktig samhällsfunktion som slogs ut. Så det är klart att det är viktigt att man kommer till rätta med det.

Häglaredsmasten

Häglaredsmasten i Daljösfors öster om Borås mätte 322 meter.

Den rasade söndagskvällen den 15 maj vid 22.45, vilket innebar ett avbrott på radio- och tv-sändningar.

Totalt drabbades runt 188.000 boende i de åtta kommuner som betjänas av P4 Sjuhärad.

Källa: Teracom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage av master

Mer i ämnet