Trustormannen döms till fyra års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske finansmannen, som tidigare hette Thomas Jisander, från Göteborg dömdes idag till fyra års fängelse för att ha försökt lurat till sig miljonbelopp.

I slutet av 1990-talet var han inblandad i Trustorhärvan som 1997 fick stor uppmärksamhet, när det uppdagades att flera hundra miljoner kronor hade förts från investmentbolaget Trustor till konton utomlands.

Thomas Jisander, som i dag heter något annat, dömdes senast 2009 till fängelse för inblandning i härvan, ett straff han har avtjänat.

I dag döms han till fyra års fängelse av Göteborgs tingsrätt, för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Enligt domen är det bevisat att Jisander tillsammans med en man i 40-årsåldern, som också döms till fyra års fängelse, försökt få ett lån på omkring 120 miljoner kronor från norska Eksportkreditt via ett bolag skrivet i Göteborg. Genom att lämna osanna uppgifter försökte de få det norska bolaget att bevilja lånet, framgår av domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.