Den gulnäbbade tocotukanen Georgina. Foto: Universeum

Stulna tukanen hittad

Uppdaterad
Publicerad

Fågeln hittades på toaletten i en lägenhet i Angered. En man i 25-årsåldern har hämtats in till förhör misstänkt för stölden.

Den värdefulla tocotukanen Georgina som för en månad sedan stals från Universeum är nu återfunnen.

– Oerhört skönt. Vi är så glada, säger Jan Westin, vetenskaplig ledare på Universeum.

Tukanen Georgina

Efter en tids utredning med inkomna tips till polisen gjordes under onsdagen en husrannsakan i en lägenhet i Angered. Där hittade polisen fågeln inne på toaletten. Samtidigt togs en man i 25-årsåldern in till förhör, misstänkt för stölden.

– Fågeln mår bra och verkar ha fått rätt sorts föda. Den är nu tillbaka på Universeum, säger polisens presstalesman Peter Adlersson, till TT.

Den misstänkte mannen kommer att förhöras under onsdagskvällen.

På Universeum var man orolig för att hon skulle få mat som hennes art inte tål, och för att hon skulle föras ut ur landet. Många har engagerat sig och kommit med tips om fågeln, som anses vara värd drygt 100 000 kronor.

– Men alla har inte förstått hur stor en tocotukan är. Det är ”tukanernas Rolls Royce”. Hanen kan bli 65 centimeter lång, med näbb och stjärtfjädrar. Den gula näbben är gigantisk, säger Jan Westin.

Den som smugglade med sig Georgina från Universeums regnskog hade troligen viss kunskap.

– Man måste ha förberett sig noga, passat på när vi har få besökare, och sedan snabbt fått ner fågeln i en ryggsäck eller något, tror Jan Westin.

Universeum har scannat det chip som fågeln är märkt med och är säkra på att det är deras Georgina. Till en början hålls hon i en förkarantän, men hon ska snart få träffa hannen George igen som saknat henne väldigt mycket.

Fakta: Störst av tukaner

  • Tukaner är en familj hackspettartade fåglar med cirka 40 arter i Syd- och Centralamerika.
  • Tocotukanen, även kallad jättetukan, är störst. Den kan bli upp till 65 centimeter lång. De minsta arterna är knappt hälften så stora.
  • Tukaner är tystlåtna. De använder sin färggranna näbb som en signal, till exempel mellan hanar och honor.

Källa: Universeum och NE (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tukanen Georgina

Mer i ämnet