Big George har somnat in. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tukanen Big George är död

Tocotukanen Big George, som har levt i Universeums regnskog, har dött efter en kort tids tarmsjukdom.
– Det som har hänt är tråkigt för djurvårdarna men också så klart för Georgina, säger Daniel Roth, zoolog på Universeum.

Den färggranna fågeln föddes 2012 och flyttade till Universeum från Rotterdams zoo 2013. Till skillnad från sina artsfränder som kan bli upp emot 20 år, blev Big George bara några år gammal.

Big George har delat sin tillvaro med tukanhonan Georgina, som blev rikskänd när hon stals från museet 2014. Efter en månad hittades hon i ett badrum i Angered i Göteborg och kunde efter en tid i karantän återförenas med Big George.

Föredrog människor

Dock uppstod aldrig någon kärlek mellan tukanerna. I januari flyttades paret in i en egen inhägnad för att inte störa besökarna och för att få mer tid för varandra. Georginas fallenhet för människor ställer dessvärre även till det för Big George.

– Hon ägnar mer intresse mot besökarna istället för mot hanen, berättade Daniel Roth då.

Letar ny partner

Universeum kommer nu att se om det går att snabbt få in någon tukanhane från någon av Europas djurparker.

– Det är ju parlevande djur och därför ska de så snart som möjligt få en chans till en ny partner, säger Daniel Roth zoolog på Universeum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tukanen Georgina

Mer i ämnet