”Utrymmet för reformer är mycket mindre nu” Foto: SVT

Tuffare tider påverkar budgeten i Borås

Uppdaterad
Publicerad

När konjunkturen mattas av påverkar det kommunens budget för 2020.

– Utrymmet för reformer är mycket mindre nu. Skatteunderlaget viker och vi får mindre pengar att satsa, säger kommunalrådet Anna Svalander (L).

Budgeten är på totalt drygt 6 miljarder kronor och presenterades på måndagen. Bakom står det styrande partierna i Mitt-S-samverkan där Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna ingår.

I budgeten får nämnderna i kommunen en förstärkning av sina budgetar med 4 procent jämfört med föregående år. Samtidigt kommer ett krav på effektivisering på 0,5 procent för nämnderna.

– Vi ser att det kommer vara några lite tuffare år, säger Ulf Olsson, (S) kommunstyrelsens ordförande i Borås.

Unga ska hjälpa äldre

En satsning som görs är att unga ska anställas i äldreomsorgen för att ge social samvaro och enkel hjälp till de äldre. Det kan till exempel handla om att hjälpa äldre med att läsa ur tidningen eller spela kort. Något som tros kunna hjälpa Borås att få tag på personal i framtiden.

– Det har genomförts i andra kommuner. Då har man sett att ungdomarna som gör det här, som är mellan 13 och 16 år, i större utsträckning väljer ett omvårdnadsprogram, säger Anna Svalander (L).

Kritik från oppositionen

Annette Carlson är oppositionsråd för Moderaterna. Hon tycker att det är få förslag i budgeten.

– Jag tänker att det har varit svårt för dem att komma överrens. Det är fyra partier med olika politisk inriktning, säger hon.

Olika syn på LOV

En sådan fråga där det funnits ideologiska skillnader mellan partierna i Mitt-S-samverkan gäller ersättningen till LOV-företagen.

– Det är ingen hemlighet att vi har lite olika syn detta. Men vi har också kommit fram till en kompromiss som alla partierna kan stå bakom, säger Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Jag tycker att höjningen av LOV-ersättningen är oerhört viktig så vi får en valfrihet inom omsorgen, säger kommunalrådet Anna Svalander (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.