Foto: TT

Tufft år för mördarsnigeln

Uppdaterad
Publicerad

Det torra och varma vädret i maj och första halvan av juni tog kål på många spanska skogssniglar, populärt kallade mördarsniglar. Därmed ser 2016 ut att bli ett dåligt år – ur sniglarnas perspektiv.

Många av mördarsniglarna har dött av det torra vädret, rapporterar P4 Blekinge. Och även om resten av sommaren blir regnig lär sniglarna bli ovanligt få. Det säger en snigelexpert till SR.

 – Det kommer hålla i sig eftersom beståndet nu inte är så stort från början, säger Ted von Proschwitz, biolog vid Göteborgs naturhistoriska museum.

mördarsniglar

Överlever vintern

Mördarsnigeln dokumenterades för första gången i Sverige 1975 i Påarp i Skåne. Året därpå siktades den i Askim i Göteborg. Fram till mitten av 1980-talet var ökningen långsam, men därefter har spridningen varit snabb.

Mördarsniglarna är hermafroditer, så de behöver ingen partner för att befrukta sina ägg. Snigeln kan leva upp till ett år och på den tiden hinner en snigel producera över 400 ägg. Dessutom visar nya forskarrön att de tål kraftig kyla och därför kan överleva vintern – även om upp till 70 procent av deras kropp blir nedfryst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

mördarsniglar

Mer i ämnet