Maskerade män försökte stoppa SVT:s reportrar på Norrby Foto: SVT

Här försöker maskerade män stoppa SVT:s reportrar på Norrby

Uppdaterad
Publicerad

Här försöker en grupp män stoppa SVT:s inspelning på Norrby i Borås. Tv-teamet skulle följa upp tisdagens storbråk i området och blev då hotfullt konfronterade mitt framför ögonen på polisen.

– Jag blir förbannad. Några unga män har på ett aggressivt sätt, med kränkningar och med hot, hindrat mina medarbetare från att göra sitt jobb. Det gör mig arg och ledsen, säger Anton Svendsen, redaktionschef på SVT Nyheter Väst.

I klippet ser du när tumultet utbryter på platsen.

Det var vid 19-tiden på tisdagen som runt 100 personer drabbade samman i ett storbråk på Norrby, ett område som polisen klassar som särskilt utsatt. Minst två personer fördes till sjukhus, däribland en polis som träffades av en glasflaska i huvudet.

Slag mot kameran

SVT Nyheter Väst var på onsdagen tillbaka i området för att skildra efterdyningarna av bråket och vardagen för de som bor där. Då försökte flera personer att stoppa tv-teamet i deras arbete, både verbalt och genom flera slag på kameran. När kameran var avstängd uttalade personer på platsen grova verbala hot mot SVT:s team.

– När man försöker hindra journalister från att intervjua andra människor och röra sig fritt, så är det i förlängningen ett hot mot demokratin, säger Anton Svendsen.

Även polisen blev hotad

Enligt polisen var det ett antal individer på platsen som agerade hotfullt mot både poliser och journalister.

– Det helt oacceptabelt. Det är demokratihotande om journalister inte kan rapportera från vissa områden. Vi lever i en demokrati där folk ska kunna tycka, tänka och arbeta med det man gör, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

”Ett samhällsproblem”

SVT kommer polisanmäla händelsen som Anton Svendsen menar inte är unik.

– Hot och hat mot journalister är tyvärr vanligt. Nästan var tredje journalist blir utsatt. Jag menar att det är ett samhällsproblem och vi kommer framöver behöva göra ännu mer för att få bukt med hoten så att vi kan skildra vardagen på alla platser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.