Peter LeMarc live på Stockholm Music & Arts 2014, sångarens allra sista egna konsert. Foto: Annika af Klercker / TT.

Tusen musiker hyllar Peter Lemarc

Publicerad

I augusti 2014 gjorde Peter Lemarc sin sista livespelning. Nu, tre år senare, ska Trollhätteskalden hyllas med besked. Tusen musiker ska framföra hans musik på Trollhättan-Vänersborgs flygplats.

– När vi berättade för Peter sa han ”helvete vad jobbigt det låter!” och så skrattade han. Men givetvis tyckte han att det var trevligt, berättar Magnus Larsson, en av initiativtagarna.

Idén föddes när han och kollegan Magnus Eriksson reste runt i landet för att marknadsföra Alliansloppet, ett rullskidelopp som de arrangerar i Trollhättan. Vartän de kom fanns det två saker folk förknippade med Trollhättan. Saab. Och Peter Lemarc.

– Det kom upp hela tiden. Han är otroligt viktig för Trollhättan, säger Magnus Larsson.

Inspiration från Italien

Vid den tidpunkten hade Magnus Eriksson nyligen sett en video där mängder av musiker samlats på en stor, öppen plats i italienska Cesena för att hylla bandet Foo Fighters genom att tillsammans spela en av deras låtar.

– Det var väl där idén föddes, säger Magnus Larsson. Då tänkte vi att vi skulle göra en sådan grej här i Trollhättan för Lemarc. Och det finns så många värden med det här också. Det är något som vi gör tillsammans och alla ska få vara med. Det skapar också en stor gemenskap.

”Jag var 20, hon var en evighet”

Målet blev att samla 1.000 musiker på stadens flygplats för att framföra Peter Lemarcs hitlåt Little Willie John, om den unge bilfabriksarbetaren som förälskar sig i en äldre kvinna ”på fel sidan älven”. Duon kontaktade dirigenten Ulf Wadenbrandt, för tillfället på turné i Ryssland. Ingen skulle passa bättre att koordinera ett så massivt projekt än han.

– Jag diggar Peter, hans låtar och hans texter sätter sig speciellt i mitt hjärta, och många andra svenskar. Det är en ikon på nåt sätt. Och att göra det i det här skedet, när han sagt att han inte ska ge ut mer musik,  känns ärofullt att få vara med om,säger Ulf Wadenbrandt.

Efter bara två dagar hade 110 musiker anmält sig, och sedan har det fortsatt rulla på, berättar Ulf Wadenbrandt. Den stora inspelningen ska ske den 20 augusti, och blir startskottet för Alliansloppet. Trollhättans stad är med och satsar 200.000 kronor på arrangemanget. Resten av pengarna ska Magnus Larsson och Magnus Eriksson samla in från näringslivet.

Onödigt bra – blir ännu bättre

Ska man tro Ulf Wadenbrandt blir det något extra.

– Vi formar musiken efter originallåten naturligtvis, men sedan är den orkestrerad, så det blir fantastiska refränger. Det låter jättestort och jättefint. Väldigt pampigt. Låten kommer bli ännu bättre, även om den är onödigt bra redan som original, säger han.

Vägen fram till inspelningen, såväl som själva framförandet, kommer att dokumenteras och bli till en film som man ska kunna se i efterhand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer