Tusentals äldre utan mediciner

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals äldre patienter kan ha varit utan mediciner i veckor utan att sjukvården märkt något.

Allt beror på en ny leverantör, Apotekstjänst AB, och brister i deras arbete enligt läkaren Anna Holst.

– Det är det värsta jag varit med om i min karriär ur patientsäkerhetssynpunkt. Det hade kunnat ske dödsfall, om det inte redan gjort det, säger Anna Holst till SVT Västnytt.

Sedan i maj i år är det den privata leverantören Apotekstjänst AB som sköter distributionen av dosförpackade läkemedel till cirka 44 000 patienter i Västra Götaland och Halland. Till hösten 2013 kommer Apotekstjänst AB att ta över distributionen även i Sörmland, Västmanland, Örebro, Värmland, Dalarna, Gävleborg och Uppsala.

Enligt Anna Holst är problemen många. Det finns exempelvis inga system för påminnelser och texterna är så små att det är omöjligt för sjuksköterskor att få en överblick över patienternas medicinering. Men även företagets IT-system har brister, då det inte tillräckligt tydligt sänder ut information om att patienternas recept måste förnyas. Något som inneburit att många patienter inte fått sina mediciner.

Inga stora kvalitetsproblem

SVT Västnytt var under fredagen i kontakt med Gerard Versteegh som är ordförande för Apotekstjänst AB.

– Det är klart att vi gjort ett och annat fel. Men i princip har vi inga stora kvalitetsproblem, säger han.

Men det kan ju ha inneburit att patienter varit utan medicin i flera veckor.

– Jaså, du får nog peka på något fall för jag vet inget fall där någon varit utan medicin i veckor, säger Gerard Versteegh.

Regionen: Inkörningsproblemen ska nu vara över

På Västra Götalandsregionen säger man att inkörningsproblemen för Apotekstjänst AB är över och att man är nöjd med upphandlingen som minskade regionens kostnader från 100 miljoner till 30 miljoner kronor.

När Apoteket AB skötte distributionen av medicinpåsar till cirka 44.000 patienter i Västra Götalandsregionen kostade verksamheten 100 miljoner. Men i och med att konkurrenten Apotekstjänst AB vann upphandlingen och tog över verksamheten  från den 14 maj 2013 så kostar samma verksamhet bara 30 miljoner. Det gör att inköpschefen, Carin Sjösten Nilsson på regionen är mycket nöjd med upphandlingen. Hon medger att det varit en hel del klagomål på verksamheten men hon menar att det är inkörningsproblem som nu är lösta. Och enligt henne har aldrig den medicinska säkerheten varit i fara.

Kanske hade medicinleveranserna fungerat bättre om det gamla företaget hade fått fortsätta med verksamheten, men det vet man inte.

För inköpschefen var det aldrig aktuellt att väga in i kvalitetsbedömningen vid upphandlingen att ett av företagen hade lång erfarenhet av att distribuera mediciner medan de andra inte hade någon erfarenhet alls.

– Det är inte tillåtet att ställa som krav att man har erfarenhet av detta eftersom det är en tidigare monopolsituation. I så fall  hade vi favoriserat en leverantör och det får vi inte göra, säger Carin Sjösten Nilsson.

Vad tycker du om det systemet?

– Jag har inga som helst åsikter om det, sådana är reglerna för offentlig upphandling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.