Många familjer har inte råd till sommaraktiviteter. Foto: TT

Tusentals barnfamiljer har inte råd med sommaraktiviteter

Uppdaterad
Publicerad

Skolorna har stängt och många laddar för semester. Men det finns även många som inte har råd med sommaraktiviteter. Till föreningen Majblomman vänder sig tusentals människor över hela Sverige varje år för att få bidrag innan sommaren.

– Det kommer tusentals ansökningar. Det vi ser väldigt tydligt är att det är många barn som lever utan att ha råd med det mest nödvändiga, säger Tove Lindahl Greve generalsekreterare för Majblommans riksförbund.

Det handlar i stor utsträckning om kläder, fritidsaktiviteter och terminsavgiften.

Majblommans riksförbund samordnar över 600 lokalföreningar och alla lokalföreningar både samlar in och delar ut pengar till barn som lever under ekonomisk utsatthet. Tove Lindahl Greve hävdar att sommaren som många ser fram emot kan skapa oro hos de familjer som inte har råd med sommaraktivititer.

– Det som många barn längtar till och det som hela samhället tycker är nånting fantastiskt som stundar inför sommaren kan vara väldigt jobbigt för de familjerna, säger hon.

Handlar inte längre om guldkant på tillvaron

De som samlar in pengar till Majblomman är idrottsföreningar, scoutföreningar och barn runtom i landet. Enligt Tove Lindahl känns trycket extra mycket inför sommaren och julen.

– Inför sommaren och julen ökar antal ansökningar över hela landet, berättar hon.

Hur har behovet förändrats över tid?

– Om man tittar på Majblommans historik kan man se att för 20 år sedan handlade mer om en guldkant på tillvaron till att handla om väldigt basala behov precis som det var när Majblomman startade för drygt 110 år sedan. Det handlar i stor utsträckning om kläder, fritidsaktiviteter och terminsavgiften till något. 

Hur tycker du att medvetenheten kring det här är i samhället?

– Den är väldigt låg. Vi har väldigt lätt för att tro att normen gäller för alla i samhället och de allra flesta har det relativt väl ställd i Sverige men det kan ändå förvåna mig hur lätt det är att tänka att alla har det på det sättet, säger Tove Lindahl Greve.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.