En bild på en Johannes Hulter som ser glad ut, och står framför två gamla tegelbyggnader i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Många göteborgare känner inte igen sig i den stad som vuxit fram, man vill ha finare hus, säger byggnadsnämndens ordförande Johannes Hulter (S). Foto: Magnus Dennert/SVT

Tusentals nya bostäder ska byggas i Göteborg – i gammal stil

Publicerad

Nu är det slut med byggandet av skyskrapor i Göteborg. Politikerna i staden har kommit överens om att bygga i mer klassisk stil. Vid Backaplan planeras för en kvartersstad med över 2 000 bostäder.

– Jag tror många göteborgare inte känner igen sig i den stad som vuxit fram, man vill ha finare hus, säger Johannes Hulter (S), ordförande i byggnadsnämnden.

2 140 bostäder, en högstadieskola och tre kvartersparker. Det är en del av innehållet i ”Detaljplan 3” för Backaplansprojektet som nyligen skickades på samråd. Och det finns en bred enighet bland partierna om hur de nya husen ska se ut.

Byggs i klassisk kvartersstil

I ett tilläggsyrkande till detaljplanen går samtliga partier utom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fram med att de vill att det byggs i klassisk kvartersstil.

Att Kristdemokraterna inte står med beror på att deras ledamot är jävig, på grund av att han till vardags jobbar på ett fastighetsbolag som äger mark i området.

Lyssnat på göteborgarna

Enligt ordföranden i byggnadsnämnden, Johannes Hulter (S), är det den här klassiska stilen man nu satsar på som göteborgarna helst vill se.

– Man vill ha fina hus och en mer levande och rolig stad för att man ska trivas, säger han.

Ska politikerna bestämma vad som är fint?

– Vad som är fint och inte bestämmer folk själv såklart, men vår uppgift som politiker är att lyssna på medborgarna.

Se vad byggnadsnämndens ordförande tycker är fint och hör mer om framtidens Göteborg i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.