Trots bostadsbristen i länet finns många obebyggda tomter. Foto: SVT

Tusentals obebyggda tomter i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

47 av 49 kommuner i Västra götaland uppger att de har brist på bostäder. Men det saknas inte ställen att bygga på.

Runtom i Västsverige finns nära 13.000 obebyggda småhustomter. Faktum är att Västra götaland är det län i landet med flest obebyggda tomter. Det visar en sammanställning som Lantmäteriet gjort.

– Det beror troligen på att det är ett befolkningstätt län, där drivkraften att bilda tomter är stor, säger Henrik Roos, chef för sektionen Fastighetsekonomi på Lantmäteriet.

Göteborg, Tanum och Borås är de kommuner i länet med flest obebyggda tomter. I Göteborg handlar det om 886 stycken. Ett telefonsamtal till kommunen avslöjar att de allra flesta är privata tomter.

– Kommunen har bara ett fåtal tomter just nu, max tio stycken. Vi vill ju sälja så fort det är klart med gator och så vidare, säger Elisabeth Gondinger, avdelningschef på exploateringsavdelningen.

Kan vara trädgårdar

Så vad är då anledningen till att många tomter står obebyggda? Lantmäteriet ser flera orsaker.

– Man kanske bor i anslutning till den avstyckade tomten och använder den som förlängd trädgård. Sen kostar det inte så mycket att äga en tomt, så vissa väntar med att sälja. Det blir en kapitalinvestering, säger Henrik Roos.

I hela landet finns 115.000 tomter redo att bygga hus på. I många av fallen där kommunen äger marken är det inte ekonomiskt försvarbart att bygga, men Henrik Roos uppskattar att omkring 20.000 till 30.000 av tomterna skulle kunna bebyggas omgående.

– Det är inget som löser den stora bostadsbristen, men det blir ändå ett tillskott på fastighetsmarknaden. Det byggs för få småhus i Sverige idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet