Närmare 2 000 hushåll i Södra skärgården i Göteborg är utan internet, tv och fast telefon via fiber. En transportkabel ut till Styrsö har grävts av. Foto: SVT

Tusentals saknar telefoni och internet i Göteborgs skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 2 000 hushåll i Södra skärgården i Göteborg är utan internet, tv och fast telefon via fiber.

– Det är en transportkabel i vattnet som har gått sönder, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

Det var under tisdagskvällen som Telia fick indikation på att det var störningar i teletrafiken i södra skärgården i Göteborg. Ganska snart kunde tekniker konstatera att en transportkabel ut till Styrsö hade grävts av. Något som GP var först med att rapportera om.

Kabelfelet gör att närmare 2 000 hushåll i Södra skärgården i Göteborg står utan internet, tv och fast telefoni via fiber. De som har telefoni via kopparnät och de som ringer via mobilnätet fungerar relativt bra enligt Telia. Dock påverkas även den telefonin eftersom den till viss del försörjs med fiberkabeln.

– Vi kommer att förstärka mobilnätet genom att ställa ut mobilmaster i området och vi ska också leda om i vårt nät för att det ska fungera bättre, säger Inger Gunterberg.

Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia. Foto: Telia

Fartyg med dykare

Enligt henne kommer ett sjökabelfartyg med dykare att lämna Kalmar i kväll eller tidigt i morgon bitti med dykare, för att kunna göra en mer noggrann analys och undersökning av det som har skett. Det tar sedan två dygn för fartyget att nå platsen för kabelbrottet.

– De kommer att arbeta och dyka dygnet runt för att laga kabelbrottet. I värsta fall måste vi byta ut hela kabeln som är 4,5 kilometer lång. Alternativet är att skarva delar av kabeln, säger hon.

Hur kan fiberkabeln ha gått sönder?

– Den kan tyvärr vara så att något fartyg har draggat med ett ankare som kommit åt kabeln. Det är ju tyvärr också vanligt med avgrävningar av fiberkabel på land, trots att vi satt ut information i området.

Enligt uppgifter till GP ska kommunens trygghetslarm inte ska påverkas av felet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.