Foto: SVT

Ett år senare: Tusentals sökte efter Lisa Holm

Publicerad

17-åriga Lisa Holm försvann under oklara omständigheter efter att hon slutat sitt extrajobb på ett kafé, den 7 juni 2015. Sökandet fick människor att gå man ur huse.

Ett år har gått sedan den dagen Lisa Holm försvann efter sin arbetsdag på kaféet i Blomberg på Kinnekulle. Hon skulle ta mopeden hem till Skövde och skickade ett meddelande till sina föräldrar om det. Men Lisa kom inte hem och hennes föräldrar började söka efter henne. På kvällen anmäldes hon försvunnen.

Tre dagar senare kallas Missing People in, en ideell organisation som arrangerar skallgångskedjor efter försvunna personer. Men den här sökningen blev inte som alla andra, det blev den genom tiderna största sökningen de gjort.

Mordet på Lisa Holm

– Vi hade över 3.000 sökare under tre dagar, det var den största sökinsatsen vi haft, säger Helene Brinkenfeldt, verksamhetschef för Missing People.

Mötte dömde mördaren

Man sökte dag och natt, med polishelikoptrar och hundar och de flera tusen frivilliga. Bland dem fanns personer som färdats långt, men också många från närområdet.

– Det är en plats där många känner varandra. Någon känner någon, som känner någon. Och så när det handlar om yngre personer och barn, då är det många som ställer upp och vill söka, säger Helene Brinkenfeldt.

Under eftersökningarna hittades flera av Lisa Holms tillhörigheter, och på fredagen den 12 juni, när hon varit försvunnen i fem dagar kom genombrottet.

I tingsrätten vittnade en av de frivilliga som gått med Missing People om hur den nu dömde Nerijus Bilevicius tillsammans med sin bror gick fram till sökgruppen och försökte få dem att inte söka av ett område. Det var just den händelsen som ledde polisen till den plats där Lisa hittades död.

Har lärt sig av sökinsatsen

Helene Brinkenfeldt berättar att Missing People har ett gott samarbete med polisen och berättar att hon är imponerad över den insats som hennes kollegor gjorde på platsen vid sökandet efter Lisa Holm.

– Efter insatsen genomfördes en ordentlig genomgång kring vad vi gjorde bra och vad vi kunde förbättra när vi får sökinsatser med stora mängder sökare, för det kräver så mycket mer av samtliga inblandade. Mycket av de lärdomar som framkom efter sökinsatsen i Kinnekulle kom till mycket god användning i Linköping för ett tag sedan, då vi åter hade över 1.000 unika sökare per dag.

Det logistiska arbetet med att veta vilka grupper som söker var och få koll på var 1.000 personer på en parkering ska ta vägen, var en av de största utmaningarna.

– Det är fantastiskt att det är så mycket människor som ställer upp, och jag är imponerad av hur man på så kort tid kan organisera så mycket människor på en och samma plats.

Familjen tackade

Imponerade gjorde även Missing People på Lisa Holms familj, som i en intervju med tidningen SLA riktade sitt tack till frivilligorganissationen.

– Vi kan inte i ord uttrycka hur tacksamma vi är. Missing People har en oerhört proffsig organisation som imponerat på oss. Vi vill tacka alla människor som på andra sätt visat engagemang och medlidande, säger familjen i intervjun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet