TV-spel för finhyllan

Publicerad

Om du föreställer dig en tv-spelskonsoll så ser du antagligen något i svart, blank, formgjuten plast. Men varför måste egentligen tv-spel se ut så? Göteborgaren Love Hulten är designern och möbelsnickaren som vill att tv-spelskonsollen ska kunna åldras med värdighet, ja att den faktiskt ska bli vackrare med åren.

Love bygger sina konsoller i valnötsträ. Med koppar och mässingsdetaljer. Vissa kallar estetiken för steampunk, något som Love själv inte gillar. I hans design finns inget bara för syns skull, som är fallet med mycket av det som hör steampunk-rörelsen till, här har allt en funktion. Men självklart är utseendet samtidigt viktigt.

– Jag vill lyfta upp spelindustrin och dess ursprung och sätta den i nya sammanhang. Och på det här sättet så hamnar ju kanske spelet jämte glasvasen och mormors porslin på finhyllan.

Han har precis tagit examen från designhögskolan HDK i Göteborg, och haft tv-spelsbyggandet som ett jobb vid sidan av. Än så länge har han bara sålt en handfull maskiner, men nu är tanken att han ska satsa fullt ut på tillverkning av framförallt bärbara arkadmaskiner. I valnöt och mässing, såklart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.