Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På tisdagen stod de temporära mottagningstälten klara vid sjukhuset i Lidköping. Foto: SVT

Coronatält möter akutpatienter i Lidköping

Uppdaterad
Publicerad

Alla patienter till akuten och närakuten vid Skaraborgs sjukhus i Lidköping ska nu passera två tält om de visar minsta tecken på luftvägsinfektioner. Detta för att inte få in coronasmittade okontrollerat på sjukhuset.
– Så många som möjligt vill vi sortera bort och ta emot i tältet i stället, säger Anosheh Mohammadzadeh, specialistläkare.

Om en patient visar tecken på coronasmitta får de råd om hur de ska göra. Men inga coronaprover tas i tälten. 

– Nej, vi tar snabbsänka, socker och blodvärde, säger Anosheh Mohammadzadeh.

Har patienten svårare symptom så det blir aktuellt att läggas in – då läggs patienten på isoleringsrum på sjukhuset och då tas prover.

Redo att tas i bruk

I tälten ska personer som har tecken på luftvägsinfektion behandlas. Tälten kommer från räddningstjänsten och har många år på nacken. Men för Skaraborgs sjukhus i Lidköping är de efterlängtade. Efter en snabb uppbyggnad står de nu redo att tas i bruk. Här kan olika behandlingar utföras – till exempel för en person som brutit armen och samtidigt verkar ha en luftvägsinfektion.

– Vi kan göra mindre behandlingar här i tältet och ibland även färdigbehandla och skicka hem patienter, säger Maria Helgeson, sjuksköterska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet