Uddevalla polishus. Foto: TT

Två killar döms för filmad våldtäkt

Publicerad

Efter att ha lurats att komma till ett HVB-hem våldtogs en man med intellektuell funktionsnedsättning av två minderåriga killar mannen. Våldtäkten filmades med en surfplatta, och de döms nu för bland annat våldtäkt i Uddevalla tingsrätt.

Det var i vintras som en av killarna ringde och skickade meddelande till mannen, som är i 20-årsåldern, där han uppmanades att komma till HVB-hemmet i Västsverige. När han sedan kom dit blev han våldtagen i killens rum.

Enligt domen ska han sedan ha fört brottsoffret till den andre minderårige killens rum där också han har våldtagit mannen samtidigt som den förste killen filmade med sin surfplatta och instruerade mannen på vilka sexuella handlingar han skulle utföra.

Tveklöst utsatt situation

Händelsen uppdagades när mannen kom hem på kvällen och anhöriga märkte att något var fel. Under utredningen har de två misstänkta killarna nekat till brott och att de inte kände till att mannen hade en intellektuell funktionsnedsättning.

Men tingsrätten anser det inte trovärdigt då personal på HVB-hemmet vittnar om att de pratat om att mannen haft en ”utvecklingsstörning”. I domen skriver Uddevalla tingsrätt att mannnen ”vid detta tillfälle tveklöst befunnit sig i en särskilt utsatt situation”.

Ungdomsvård och skadestånd

Kammaråklagare Eva Oscarsson hade yrkat på sluten ungdomsvård för den yngre av killarna och fängelse för den äldre. Men tingsrätten dömer den yngre till ungdomsvård för våldtäkt samt medhjälp till våldtäkt då han förde in mannen på den andre killens rum. Han ska också betala ett skadestånd på 100.000 kronor till brottsoffret.

Tillsammans med den andre killen ska han också betala ett solidariskt skadestånd på 125.000 kronor där 110.000 står för kränkning och 15.000 kronor för sveda och värk. Den äldre av killarna döms till sju månaders sluten ungdomsvård för våldtäkt.

Tingsrätten meddelar också i domen att de båda två ska vara kvar i häktet tills de får en placering där de kan avtjäna sina straff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer