Så här skulle det se ut på Gustav Adolfs torg. Foto: SVT

Ruben Östlund vill flytta Kopparmärra

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom ett förslag om att flytta på Kopparmärra i Göteborg. Det är bland annat regissören Ruben Östlund som med sitt projekt Pappa kom hem och omsorgskvadraten Rutan vill skapa diskussion om tillit, respekt och nytänkande i staden.

– Nu har vi lämnat in en bygglovsansökan och vi har uppbackning från personer som sitter på viktiga positioner inom Göteborgs kommun, så jag tror att det är väldigt realistiskt, säger Ruben Östlund regissör.

– När man föreslår en förändring så finns det folk som inte vill ha den och andra som blir jätteglada, så att det blir väl som vanligt då, från vitt till svart, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt Göteborg.

The square

– Det finns många som kommer att tycka att det är en dålig ide, det är jag ganska övertygad om, säger Ulf Kamne (MP) kommunalråd Göteborg.

– Men många kommer säkert tycka att det är bra att det blir en debatt också, fortsätter han.

Ruta för tillit

Det är presskonferens i Stadshuset, gamla tingsrätten i Göteborg. I en sal där så många avgörande domar har fällts genom åren, vilar nu en stämning av lätt förvirring. Ett förslag om att flytta ett av Göteborgs mest kända landmärken, Kopparmärra, till en ny plats på Gustav Adolfs torg. Någon kanske tänker att det måste vara ett sent aprilskämt?

För tre veckor sedan kom förslaget från Ruben Östlund: Flytta Kopparmärra till Gustav Adolfs torg och använd statyns nuvarande position på Kungsportsplatsen till en ruta för respekt och omsorg.

En ruta finns redan i Värnamo sedan två år tillbaka och fler är på väg. Det här skulle bli ruta nummer fyra. Till rutan ska vi kunna gå om vi behöver hjälp. Om någon står i den är det vårt ansvar att ta kontakt och försöka hjälpa till. Här kan vi också lämna våra värdesaker utan uppsikt.

Inte första gången Kopparmärra flyttar

Kopparmärra har visserligen fått flytta på sig förut. 1936 fick den sin nuvarande plats för att komma undan från den ökande trafiken på Östra hamngatan. Nu är tanken att Karl den nionde, som är pappa till Gustav den andre Adolf ska få närmare till sin son. En slags återförening.

Och en ytterligare ide är att flytta ner statyerna på marken, utan pidestaler. Lite som Charles Felix Lindbergs staty vid Bältesspännarparken, eller Victor Hasselblad vid Konstmuseet.

Frågan kommer säkert att diskuteras vidare, med eller utan pidestal. Kanske kommer även Gustavs dotter Kristina som staty så familjen blir komplett i framtiden. Men vad tycker göteborgarna om att bli av med en känd mötesplats? och istället få en ruta där vi ska vara snälla mot varandra?

Göteborgarna inte imponerade

Det är som vanligt en hel del folk som har avtalat mötesplats vid Kopparmärra. Solen skiner nog bakom molnen, men det är inte särskilt varmt. Glassförsäljningen har inte riktigt tagit fart. Ännu väntar sommaren. De göteborgare vi pratar med är inte särskilt imponerande av förslaget.

– Sedan undrar jag om den här rutan...om jag litar på att jag kan ställa min väska där utan att någon tar den om jag går iväg, jag tror inte att jag kommer att göra det, säger Elizabeth Lager.

– Kopparmärra är lite av ett landmärke, flyttar man landmärket då hittar man ju inte längre, säger Mattias Arvidsson.

– Nej, jag gillar inte tanken på en flytt, för när man kommer och tar bilder, det många turister som kommer och då vill man ha staty här och en på andra sidan också,  säger Helen Angoh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The square

Mer i ämnet