Två personer anhållna misstänkta för människorov – tioåriga flickan fortfarande försvunnen

Publicerad

En tioårig flicka försvann i tisdags kväll från sitt fosterhem i Bohuslän. Nu meddelar polisen att hennes två syskon också är försvunna och efterlysta. Två personer har anhållits misstänkta för människorov.

Det rör sig om två personer med kopplingar till barnen som gripits, uppger polisen utan att vilja gå närmare in på detaljer.

– Vi grep dem igår kväll i Göteborg. Vi ska försöka höra dem under dagen här, säger Sten-Rune Timmersjö, gruppchef vid enheten för grova brott i polisområde Fyrbodal.

De båda personerna ska vara skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden, men enligt Timmersjö finns ändå uppgifter i utredningen som pekar mot de båda personerna.

Ska titta på övervakningsfilmer

Flickan hade på fredagsförmiddagen fortfarande inte hittats och polisen uppgav att de använde stora resurser för att försöka hitta henne. Under dagen fokuserar polisen bland annat på att försöka ta reda på hur flickan lämnade det fosterhem hon var placerad vid.

– Vi ska gå igenom övervakningskameror för att se om vi hittar några bilder på fordon. Vi vill se om något fordon rört sig på platsen, eller om hon åkt därifrån i exempelvis buss, säger Timmersjö.

Sedan tidigare har ett rikslarm utfärdats efter flickans försvinnande. Enligt uppgift till SVT Nyheter Väst befarar polisen att flickan ska föras ut ur landet. Flickan är heller inte med sina föräldrar, uppger polisen till Dagens Nyheter.

Även flickans syskon är försvunna

Vid 13-tiden uppger polisen att den tioåriga flickans två syskon, som är i tidiga tonåren, också är internationellt efterlysta.

– De har varit försvunna sedan i juli från sina familjehemsplaceringar. Vi fick reda på det i går, säger Sten-Rune Timmersjö till SVT Nyheter Väst.

Varför har ni inte fått veta det tidigare?

– Det frågar vi oss också, och det försöker vi ta reda på nu. Det viktigaste är dock att hitta dessa tre syskon och få veta att de mår bra.

Hur har dessa tre barn kunnat försvinna?

– Det är jättesvårt att skydda barn från sådant här. De har varit utplacerade på grund av problematik i familjen. Men om de själva har meddelat var det är eller om någon tagit reda på det vet vi inte.

Hedersvåld

Enligt Sten-Rune Timmersjö ska de båda anhållna förhöras under fredagen.

– Det kommer att hållas förhör i kväll eller i morgon förmiddag.

Det finns uppgifter till P4-väst om att barnen ska ha utsatts för hedersvåld, stämmer det?

– Det är inget jag kan bekräfta i nuläget. Vi ska försöka få ett grepp om detta med hjälp av gamla utredningar, säger Sten-Rune Timmersjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer