• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

En man är död efter båthaveriet utanför Lysekil på fredagen. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

En död efter båthaveriet utanför Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

En man i 65-årsåldern har avlidit efter att en mindre motorbåt förlist i havet utanför Lysekil på fredagen. En kvinna i samma ålder vårdas på sjukhus med svåra skador efter olyckan.

– Hon avfördes med ambulanshelikopter, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

Det var vid 17.30-tiden under fredagen som Sjöfartsverket larmades om en eller flera personer som befann sig i sjönöd utanför Lysekil.

– Det var en person på en segelbåt som hade observerat en person i vattnet, säger Marie Hallerfelt, kommunikatör på Sjöfartsverket.

Flera enheter larmades till platsen, bland annat en polishelikopter, flera lotsbåtar från Sjöräddningssällskapet samt Kustbevakningen.

– Vi har också haft dykare från Kungshamn som har hjälpt till att söka, säger Marie Hallerfelt.

Till sjukhus

Väl på plats hittade man en person flytandes på ytan, berättar Marie Hallerfelt. Men man hade anledning att tro att flera personer kunde vara inblandade.

– Och efter cirka 40 minuter hittade man en person till. Personen var vid vattenytan.

Båda personerna, en man och kvinna i 65-årsåldern, fördes i land och till sjukhus, berättar Marie Hallerfelt. Båda var medvetslösa då de hittades. Under natten till lördagen avled mannen av sina skador.

Hittade en båt

Vid 19.30-tiden under fredagen hittade dykare vraket av en mindre, öppen, fritidsbåt på havsbotten. En halvtimma senare avslutade Sjöfartsverket räddningsinsatsen då man kunde utesluta att fler personer hade befunnit sig i båten. 

Vet ni vad som orsakade händelsen?

– Nej, det har jag ingen information om.

Hur såg vädret ut vid tiden för olyckan?

– Det blåste 3,3 meter per sekund, så det verkar inte ha med blåsten att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.