Två tonåringar som misstänks för mordförsök på sin klasskamrat nekar till brott. Stor polisinsats efter skjutning i Frufällan utanför Borås. Foto: SVT

Två tonåringar åtalas för mordförsök på sin klasskamrat

Uppdaterad
Publicerad

Två tonåringar misstänks för mordförsök på en jämnårig klasskamrat i Frufällan utanför Borås. Pojkarna är också misstänkta för flera andra grova våldsdåd.

– Det har varit ett intensivt utredningsarbete, säger Stina Frenning, förundersökningsledare vid polisen i Borås.

Det var den nionde oktober som tre tonåringar åkte till Frufällan vid lunchtid för att diskutera. På plats blev en av 16-åringarna skjuten i bröstet. När den skadade pojken flydde ner i vattnet ska de misstänkta skjutit efter honom ytterligare en gång, enligt åtalet.

– Den skadade kunde ta sig till ett närliggande hus där han sedan fick hjälp. Vi ser mycket allvarligt på det här – det är unga människor som misstänks för ett grovt brott, säger Stina Frenning.

Förnedrade brottsoffret

Enligt åtalet ska de misstänkta också förnedrat brottsoffret genom att tvinga av honom alla kläder varvid han tog av sig allt utom byxor, kalsonger och strumpor samt genom att säga att han skulle ta vapnets pipa i munnen.

– Det här jätteallvarligt. De här unga personerna har inte varit kända av oss sedan tidigare, tillägger hon.

Inte hittat vapnet

Den skadade pojken mår efter omständigheterna bra idag. Motivet till brottet ska bottna i en narkotikaaffär. Ett 50-tal förhör har hållits under utredningen och polisens tekniska bevis består av bland annat dna, övervakningsfilm och spår på hylsor. Men vapnet som användes vid skjutningen har ännu inte påträffats.

– Vi har letat överallt, både med personer i skallgångar, med dykare i vattnet, med vapenhundar och tekniker med metalldetektorer. Skulle någon stöta på ett hemmagjort vapen, som ser ut som ett järnrör, då vill jag att den personen ringer polisen, säger hon.

De två tonåringarna är också misstänkta för andra brott. Åklagaren har väckt åtal mot sammanlagt nio misstänkta personer. De brottsrubriceringar som är aktuella är försök till mord, rån, grovt vapenbrott, grov misshandel, främjande av flykt och ringa narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.