Skolinspektionen har granskat de 23 skolor som drivs av SiS vid de särskilda ungsomhemmen. Foto: Marcus Ericsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flicka bryskt tvångsflyttad på ungdomshem: ”Ytterst beklagligt”

Uppdaterad
Publicerad

En flicka på ett statligt ungdomshem i Västsverige fick blåmärken då hon bars i väg av personal då hon hade vägrat byta rum. Enligt flickan ska de under transporten ha tappat henne flera gånger och hennes byxor har då åkt av och ingen drog upp dem.

– Händelsen är ytterst beklaglig, säger Niclas Lyngstam, institutionschef på SiS.

En flicka som var placerad på en akutplats på ett statligt ungdomshem i Västsverige skulle på grund av platsbrist flyttas till en annan avdelning. Enligt personal var flickan utåtagerande både fysiskt och verbalt och ville inte byta rum.

Det beslutades då om att använda ett så kallat transportgrepp och flickan bars i armar och ben av fyra män och byxorna åkte i tumultet ner på låren.

– Manlig personal försökte dra upp byxorna under pågående transport men avbröt på ungdomens uppmaning, skriver Niclas Lyngstam, institutionschef på SiS, i ett mejlsvar till SVT Nyheter Väst.

Känt skam

Efter händelsen besökte flickan en sjuksköterska och flickan hade då blåmärken på bland annat handlederna. Dessutom uppgav hon att hon mått dåligt efter det som hänt och att hon känt skam eftersom hon befunnit sig i en utsatt situation när fyra män burit henne med byxorna nedhasade.

– Det var fel att använda transportgreppet. I stället skulle personalen haft ett lågaffektivt bemötande och gett flickan mer tid för att förstå beslutet att flytta till den andra byggnaden.

Ordinarie personal borta

Enligt Niclas Lyngstam skedde det här då flera ur den ordinarie personalen hade semester eller var borta på grund av sjukdom eller annat. Den personal som fanns på plats hade på grund av pandemin inte utbildats tillräckligt i konflikthanteringsprogrammet NPNL (No Power No Loose.)

Flickan blev omplacerad till ett annat SiS-hem efter den här händelsen. SiS har själva gjort en lex-Sarah anmälan. Dessutom har både SiS och den aktuella socialtjänsten gjort en IVO-anmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer