– Man kan inte säga att det ser bra ut just nu, säger Göran Lundgren, driftsansvarig för Grensemat. Foto: SVT

Tvärstopp för gränshandeln i Strömstad: ”Väldigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags var det rekordhandel på Nordby köpcenter i Strömstad när norrmännen storshoppade och bunkrade mat i samband med löning. Fem dagar senare är läget totalt förändrat och butikerna ekar tomma på kunder.

– Man kan inte säga att det ser bra ut just nu, säger Göran Lundgren, driftsansvarig för matbutiken Grensemat.

Nordby köpcenter i Strömstad omsatte 2,7 miljarder kronor förra året och bara matbutikerna i centret har 500 anställda. Men i kampen för att stoppa coronasmittans utbredning blir det stora konsekvenserna för gränshandeln.

När SVT Nyheter Väst besökte köpcentret under tisdagen var det helt tomt i mataffärerna.

Coronaviruset i Västsverige

– Vi var ju medvetna om att det inte i stort sett inte skulle bli några kunder i dag. Det väldigt allvarligt och tråkigt just nu, säger Göran Lundgren.

Rekordhandel i förra veckan

Så sent som i torsdags i förra veckan var det lönedag i Norge och då passade många norrmän på att åka över gränsen för att hamstra mat. 17 kassor var då öppna och köerna var på 50 meter.

– Det var köer genom hela butiken. Kontrasterna är stora men nu lägger vi allt fokus på att göra oss klara för öppning igen, säger Göran Lundgren.

Anledningen till minskningen av kunder är att Norge infört strikta restriktioner om vem som får åka över gränsen. Det får stor effekt på Nordby där majoriteten av kunderna kommer från just Norge.

”Overkligt”

För personalen i kassorna blev det en lugn dag – men också fylld av oro.

– Ja, det känns osäkert, säger kassörskan Karla Paiz.

Linda Sörensen, som bor alldeles i närheten, är en av kunderna som ofta brukar handla på köpcentret. Hon är van vid mycket kunder i butikerna.

– Det är overkligt att handla här i dag, det är precis som om vi var i krig, säger hon.

Drabbats tidigare

Ännu är det för tidigt att säga om det blir några konsekvenser för de anställda i matbutikerna. Men Göran Lundgren tar det hela med viss ro.

– Vi har ju varit med om det här förr med mul- och klövsjukan 2001, när gränsen stängde i cirka två och en halv vecka. Då blev det en väldig re-start när vi öppnade igen. Så vi får se vad som kommer framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet