En av de krossade rutorna. Foto: SVT

Händelser med tydliga kopplingar till gängkriminalitet

Publicerad

Både handgranaten som exploderade i helgen på en adress i Kyrkbyn och det misstänkta föremål som hittades vid den parkerade bilen i Kville kan ha riktats mot personer med kopplingar till gängkriminaliteten i Göteborg.

Under det senaste året har det var betydligt färre skottlossningar i Göteborg. Det konstaterade polisen när man summerade 2017 för nästan två veckor sedan.

Punktmarkering av gängkriminella och dialog med boende och företagare var skäl som polisen ansåg hade lett fram till de förbättrade resultaten.

– Vi vill tro att det beror på vårt långsiktiga arbete, sa Emmelie Kullmyr, biträdande polisområdeschef Storgöteborg när hon intervjuades av SVT Nyheter Väst.

Tre händelser

Men den senaste veckan har det varit oroligt, framför allt på Hisingen. I fredags kväll i förra veckan larmade boende polisen om skottlossning i Kville. När de kom fram till platsen fann patrullerna tomhylsor på platsen.

På lördagsmorgonen bara timmar efter den rapporterade skottlossning exploderade en handgranat mellan två flerfamiljshus i Kyrkbyn. En man med kopplingar till en tidigare gängkonflikt bor på adressen.

Och så under tisdagen hittades ett misstänkt föremål vid en bil som stod parkerad vid Madängsgatans busshållplats i Kville. Inte långt från den misstänkta skottlossningen där man fann tomhylsor fyra dagar tidigare. Även ägaren av fordonet har kopplingar till gängkonflikten i Göteborg.

Vill inte kommentera

På tisdagsförmiddagen kunde polisen släppa på avspärrningarna efter att bombgruppen tagit om hand om det misstänkta föremålet i anslutning till bilen. Men vad de tre händelserna beror på vill polisen inte gå in på i nuläget.

– Vi tittar naturligtvis på olika samband till olika konstellationer mer än så kan jag inte säga. Utredningen får visa vad det här beror på, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen region Väst.

LÄS MER: Misstänkt föremål hittat på Hisingen

LÄS MER: Avspärrningar oroar boende i Kville

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Handgranaten i Kville

Mer i ämnet