Medlemmar ur Nordiska Motståndsrörelsen. Arkivbild. Foto: TT

Tyrruna inte hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom besked från JK att de inte kommer att inleda någon förundersökning mot den pil som används som symbol för Nordiska Motståndsrörelsen efter att den anmälts för att vara hets mot folkgrupp.

Enligt en polisanmälan gjorde sig organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) skyldig till hets mot folkgrupp när man marscherade med en så kallad Tyrruna den 17 september. Detta utspelade sig två veckor före den omskrivna demonstrationen som hölls i samband med bokmässan den 30 september.

Är inte hets mot folkgrupp

Men JK slår nu fast att avbildningen av ”emblem i form av en tyrruna ensamt eller tillsammans med olika yttranden” inte utgör hets mot folkgrupp. Något som Aftonbladet var först att berätta om.

Detta beslut togs trots att pilen bars av flera högt uppsatta SS-soldater i Nazityskland under andra världskriget som hade gått den så kallade förintelseskolan.

JK hänvisar i sitt beslut på måndagen till en tidigare utredning av symbolen. Man förtydligar också vad hets mot folkgrupp innebär.

”Brottet hets mot folkgrupp innefattar att någon hotar eller uttrycker missaktning för en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet