Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Polisen i Göteborg inspireras av Tyskland – ”screenar” åttaåringar som riskerar dras in i kriminella nätverk

Publicerad

Polisen i Göteborg ska prova en tysk modell för att identifiera barn i åldrarna 8 till 15 år som riskerar att dras in i kriminella nätverk. Föräldrarna erbjuds att skriva på ett kontrakt som innebär att hela familjen får stöd.

– Nu har vi tittat mot Tyskland som jobbat väldigt framgångsrikt i många år med det här projektet och då ville vi testa det här i Sverige också, säger Erika Hallenbo, polis och projektledare.

Ett screeningverktyg ska användas för att identifiera barn som riskerar att dras in i kriminalitet. Enligt polisen ska uppgifter från deras system bearbetas och i samarbete med socialtjänsten bedöms därefter riskfaktorer – för att identifiera de barn som anses vara i farozonen. 

Exakt hur uppgifterna om barnen ska samlas in kan polisen inte svara på i nuläget. 

– Vi är inte riktigt framme ännu i hur det här kommer att gå till, men vi har jurister som sitter på rättsavdelningen hos polisen och tittar på olika varianter, säger Erika Hallenbo, polis i Nordost och projektledare för metoden.

”Rätt kurva”

Modellen, som på svenska fått namnet ”Rätt kurva”, bygger på att föräldrarna till ett barn som bedöms vara i riskzonen ger sitt medgivande och skriver på ett kontrakt om deltagande i programmet. Därefter har polisen i nära samarbete med socialtjänsten ögonen på barnet under en period mellan sex månader och tre år.

”Rätt kurva” avslutas när målen för barnet är uppnådda och det sker genom en examen.

Hela familjen erbjuds stöd

Om föräldrarna tackar ja till insatsen har polisen tillsammans med socialtjänsten lovat ett individuellt anpassad träningsprogram för hela familjen, där en stökig storebror till exempel kan erbjudas behandlande insatser eller en förälder i långtidsarbetslöshet kan erbjudas arbetsträning.

– Man har en handläggare, en kontaktperson som ansvarar för alla delar, alla behov som kan tänkas behövas kring det här barnet, men också familjen, säger Erika Hallenbo.

Inom ramen för programmet kan även lämpliga åtgärder för andra i familjen vidtas, skriver polisen på sitt intranät.

Starta klippet för att se hur metoden marknadsförs i Tyskland.

Bakgrund från Tyskland: ”Kurve Kriegen” som använts i förbundsstaten Nordrhein Westfhalen sedan 2011, står som modell för den svenska pilot av ”Rätt kurva” som ska genomföras i tre lokalpolisområden med tillhörande kommuner under tre år, med start andra kvartalet 2023.

Aktörer: Den Nationella Operativa Avdelningen (NOA) har varit drivande i projektets implementering. ”Rätt Kurva” testas i Göteborg, Linköping och i Södertälje. NOA har kontinuerlig kontakt med kommunpoliserna i respektive område och kommunpolisen har kontakt med socialtjänsten.

Socialförvaltningen Nordost: Socialförvaltningen Nordost är projektets största samverkanspartner i Göteborg. En specialpedagog/handläggare anställs från socialförvaltningen för att ansvara för alla delar som har med barnens utveckling att göra. Socialförvaltningen har gått in med en budget på fyra miljoner kronor.

Resultat från Tyskland: Nästan 40 procent av deltagarna begår inga ytterligare brott efter slutförande av projektet.

Uppföljning efter tre år: ”Rätt kurva” följas upp under arbetets gång och utvärderas efter tre år för att avgöra om programmet är framgångsrikt – och om det ska implementeras i fler områden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.