Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barn stämplas som brottsutövare, tror Erik Ulness, Rädda Barnen Göteborg. I klippet berättar han om sina tankar kring ”screeningen”. Foto: SVT

Rädda Barnen varnar om polismetoden Rätt kurva: ”Blir en oerhörd stigmatisering”

Publicerad

Rädda Barnen fruktar att polisens nya modell ”Rätt kurva” ska leda till stigmatisering och ökad misstro mot socialtjänsten. 

– Att bli screenad och kontrollerad kommer inte att öka tilliten till att få hjälp och stöd från socialtjänsten, säger Erik Ulnes på Rädda Barnen i Göteborg.

Polisen i Göteborg lanserar i år den tyska modellen ”Rätt kurva” som går ut på att identifiera barn i åldrarna 8 till 15 år som bedöms vara i riskzonen för att dras in i kriminella nätverk. Barnen ska identifieras med hjälp av ett screeningverktyg och i nära samarbete med socialtjänsten. 

– Det blir ju en oerhörd stigmatisering där vissa barn stämplas till att vara potentiella brottsutövare, medan barn i andra områden får insatser för en trygg och likvärdig uppväxt, säger Erik Ulnes, policyrådgivare på Rädda Barnen i Göteborg. 

”Kan leda till ökad misstro” 

Rädda Barnen varnar för att modellen kan bidra till ökad misstro mot socialtjänsten – särskilt med tanke på desinformationskampanjen mot socialtjänsten som uppmärksammades förra året. 

– Det finns idag en desinformationskampanj med uppgifter som inte stämmer om socialtjänsten. Men parallellt med det är det ett stort gap i tillgänglighet och förtroende för socialtjänsten, där det här riskerar att bara spä på det, säger Erik Ulnes, i klippet berättar han mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.