LVU-kritisk demonstration anordnas på Gustav Adolfs torg

Uppdaterad
Publicerad

Några hundra personer samlades  i dag kring lunchtid i centrala Göteborg för att demonstrera mot att – som de hävdar – svensk socialtjänst tvångsomhändertar barn utan giltiga skäl. Samtidigt pågår en desinformationskampanj mot Sverige där myndigheterna anklagas för att kidnappa muslimska barn.

Söndagens demonstration har initierats via en Facebookgrupp, där personer från flera delar av landet uppgett att de hade för avsikt att ta sig till Göteborg för att demonstrera. Deltagarna är kritiska till hur socialtjänster utifrån lagen om vård av unga, LVU, omhändertar barn på vad de menar är allt för vaga grunder.

– Vi vill ha våra barn, sluta sälja våra barn, skanderade både talare och åhörare återkommande under demonstrationen, som även hade en banderoll med texten att man vill stoppa ”legal barntrafficking i Sverige”.

Demonstrationen går enligt polisen under parollen ”Tjänstemannaansvar för att stoppa socialens felbeslut när det gäller LVU, Lagen om vård av unga”. Enligt poliskommissarie Fredrik Dahlgren, på plats på demonstrationen, är det samma grupp som sökt tillstånd som även arrangerade en demonstration på Mynttorget i Stockholm i måndags.

Omkring 400 demonstranter

Vid 15-tiden var cirka 400 personer samlade på torget enligt polisen, och stämningen var lugn men känslosam. En av dem som kommit dit för att demonstrera var Amal Yusuf från Göteborg.

– Jag är här för att stödja dem som fått sina barn omhändertagna, säger hon. Jag har sett klipp på Youtube där barnen säger att de vill tillbaka till sina föräldrar.

Hur vet du att videos som sprids ger en korrekt bild, vi har till exempel granskat fall där det enligt domstol förkommit våld i familjen – hur vet du att barnen inte har farit illa?

– Det är inte okej med våld och jag kan inte säga att alla barnen inte har farit illa, men flera är nya i Sverige så de har inte fått tiden för att lära sig hur man uppfostrar barn här, de behöver hjälp, någon som förklarar och ger dem en chans, säger Amal Yusuf.

Mindre motdemonstration

En rad föräldrar och andra höll tal, bland andra partiets Nyans partiledare Mikail Yüksel, som SVT tidigare intervjuat om partiets engagemang i frågan. Han sa till SVT:s utsända att han tar avstånd från bilden att det pågår handel med barn i Sverige och från den pågående desinformationskampanjen, men att han vill se en oberoende granskning av alla de fall som kampanjen lyfter.

En handfull personer, som enligt polisen är aktiva i Alternativ för Sverige kom och höll en motdemonstration på platsen.

– Det blev naturligtvis en uppståndelse, men arrangören för den tillståndsgivna manifestationen fick folk att återvända dit och låta motdemonstrationen vara och efter ett tag lämnade de killarna, säger Fredrik Dahlgren, poliskommissarie.

SVT har granskat domar

SVT har valt att se över tre av de exempel som just nu sprids mest av grupper och privatpersoner i Facebookgrupper, i syfte att skapa misstro mot svenska myndigheter. När vi granskar domarna som beskriver bakgrunden till omhändertagandet, framkommer det att barnen är rädda att träffa sina föräldrar. Och att de själva vittnat om både fysisk och psykisk misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.