Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett hot mot demokratin” menar Ing-Marie Larsson vid socialförvaltningen Nordost i Göteborg. Hör mer vad hon säger i klippet. Foto: Elin Schwartz/SVY

Desinformationskampanj om socialtjänsten – Göteborgs stad polisanmäler

Uppdaterad
Publicerad

I sociala medier sprids bilden att svensk socialtjänst kidnappar barn och nu delas också en video där attentat mot socialtjänsten nämns. Nu väljer därför socialtjänsten i Göteborg att göra ett utskick till sina medarbetare – och att göra en polisanmälan.

Nyligen kunde SVT avslöja att kampanjen mot svensk socialtjänst fått ny spridning, bland annat på Tiktok, där det förekommer en video där man nämner vapeninköp i Göteborg och planer på attentat mot socialtjänsten. Socialtjänsten i Göteborg har reagerat starkt på uppgifterna.

– Det är ett hot mot demokratin, säger Ing-Marie Larsson, avdelningschef för socialförvaltningen Nordost i Göteborg. Jag skulle säga att det är jätteallvarligt.

SVT Nyheter granskar

Nu väljer förvaltningsdirektörerna för de fyra socialförvaltningarna i Göteborg att göra ett utskick till sina medarbetare, där man bland annat skriver att man gjort en polisanmälan.

I utskicket skriver man också att ”att hota stadens socialtjänst är ett hot mot demokratin” och att ”vi står bakom svensk lagstiftning, socialtjänstens arbete, inte minst i Göteborg och uttrycker med kraft vårt stöd till alla som arbetar inom socialförvaltningarna i Göteborg”.

Kampanjen mot svensk socialtjänst startade i december förra året, något som fick stor spridning i sociala medier där kanaler med upp till 17 miljoner följare spred hot. Myndigheten för psykologiskt försvar berättade då om att det förekommit hot om våld och terrorattentat.

Se Ing-Marie Larsson berätta om varför socialförvaltningarna nu reagerar – och om hur kampanjen påverkar socialtjänsten, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet