Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Desinformationskampanjen mot socialtjänsten har vuxit på Tiktok – Myndigheten för psykologiskt försvar: ”Djupt allvarligt och behöver polisanmälas”. Foto: Sara Cosar/SVT/Tiktok

”Antingen får du tillbaka dina barn eller dör som martyr”

Uppdaterad
Publicerad

Gråtande och desperata föräldrar som vill ha tillbaka sina barn. Samtidigt en alltmer upptrissad retorik, där en pappa uppmanas att bli martyr och det sprids uppgifter om planerade våldsdåd.

Kampanjen mot socialtjänsten fortsätter, och har fått ökad spridning på Tiktok.

En uppmärksammad kampanj blåste i våras upp, och spred falsk information om svenska myndigheter i olika sociala medier och arabisktalande kanaler med miljontals följare. Framför allt socialtjänsten, som felaktigt påstås kidnappa barn till personer med invandrarbakgrund. 

”Ett moln av aktörer”

Men rösterna på nätet har inte tystnat, snarare tvärtom. Och nyligen startade ännu en sajt som är drivande i spridningen av dessa historier. Några av de mest tongivande personerna i rörelsen finns just nu på Youtube och Tiktok, där de interagerar med varandra. Flera klipp har tusentals visningar, några över 20 000 eller mer än så.

- Man kan se det som ett kluster, som ett moln av aktörer som har hakat på och sprider det här, säger Mikael Tofvesson, chef för den operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar.

Men myndigheten kan inte uttala sig om aktörer inom Sverige, och gör inga bedömningar kring risker för våldshandlingar.

Uppgifter om våldsplaner

I en Tiktok-video från en livesändning som SVT Nyheter har tagit del av uppmanas till rena våldshandlingar. Det rör sig om en välkänd person inom gemenskapen som pratar till en pappa vars barn omhändertagits, och uppmanar honom att begå terrordåd.  

”Vi pratar utifrån sharia. Du måste säkra, antingen du vill eller inte, du måste säkra din fru och din dotter någonstans. Sen återvänder hit. Kolla, antingen tar du tillbaka dina barn eller dör som martyr.”

Pappan svarar inte direkt på uppmaningen, men konstaterar att ”det är tusentals barn som tagits”. Hans fall är ett av de första omhändertaganden som uppmärksammades under våren. SVT Nyheter har pratat med mannen som säger att han inte tog orden på allvar.

– Många människor pratar med mig och ger mig olika råd, på Tiktok och andra sociala medier. Vissa säger att jag ska bruka våld mot socialtjänster och andra råder mig att följa lagen.

SVT har även varit i kontakt med mannen som stod bakom uppmaningen till martyrskap. Han menar att han inte uppmanat till brottsliga handlingar.

I en annan video berättar en man på arabiska att han fått information om att några personer ska ha köpt vapen och sprängmedel för att begå ett attentat mot socialtjänsten i Göteborg ”för att döda de ansvariga”.

Noa: Följer löpande utvecklingen

Polisens nationella operativa avdelning (Noa) skriver i ett mejl till SVT att desinformationskampanjer primärt är en fråga för Myndigheten för psykologiskt försvar.

”Vi följer löpande utvecklingen inom ett flertal olika miljöer, och agerar därefter, men vi kan inte närmare gå in på hur det arbetet bedrivs.”

SVT har även pratat med Säkerhetspolisen som inte vill kommentera enskilda inlägg, plattformar eller kampanjen mot socialtjänsten, men som svarar att man bevakar alla former av våldsbejakande extremistmiljöer.

Har du tips? Hör av dig till SVT Nyheters granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.