Sparkades efter konspirationsteorier – nu används han som ”expert” i kampanjen

Uppdaterad
Publicerad

2010 kraschade hans riksdagskampanj efter att SVT avslöjat att han drev en hemsida med konspirationsteorier. Ove Svidén avled 2020, men nu används hans påståenden i den pågående kampanjen mot den svenska socialtjänsten – där han presenteras som en framstående svensk expert.

– Han målas upp som en viktig person i det här sammanhanget, säger frilansjournalisten Abdullatif Haj Mohammad i Sundsvall, som reagerade när han såg Svidén dyka upp i kampanjfilmerna på nätet, och började kolla upp hans bakgrund.

Ove Svidén var riksdagskandidat för Centerpartiet 2006 och 2010. Våren 2010 kraschade dock hans planerade personvalskampanj efter att SVT berättat att han drev en hemsida med rader av konspirationsteorier.

De handlade bland annat om att finansfamiljer skulle ligga bakom Estoniakatastrofen och mordet på Anna Lindh, och att judar legat bakom terrorattentatet den 11 september 2001 och Förintelsen.

Hemsidan hade legat uppe i flera år och Ove Svidén hade också presenterat den internt inom Centerpartiet och tillbakavisade anklagelser om att vara antisemit, men avslöjandet fick partiet att stoppa tryckningen av sina valsedlar och utesluta Ove Svidén.

Blir expert i nya kampanjen

Under de följande åren fortsatte han att sprida sina teorier – nu med fokus på de svenska socialtjänsternas omhändertaganden av barn. Enligt Ove Svidén handlade det om en omfattande kommunal människohandel där omhändertagna barn såldes vidare till pedofiler och organförsäljning.

Ove Svidén gick bort 2020, men just nu sprids hans idéer i den pågående kampanjen mot socialtjänstens omhändertaganden, där Svidén framställs som en framstående expert. Abdullatif Haj Mohammad har hittat både video- och textinlägg i sociala medier där Ove Svidén hålls fram.

– Han blir ett slags bevis för att kidnappningar av barn diskuterats länge i Sverige, säger Abdullatif Haj Mohammad, som nu arbetar med reportage för arabiskspråkiga medier, där han vill uppmärksamma arabisktalande på Ove Svidéns roll och på vikten av källkritik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.