Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är kristallen som ska skapa nya jobb i Trollhättan – hör vd:n Thomas Töpfer berätta mer. Foto: SVT

Tyskt företag valde Trollhättan och Nevs – ska tillverka kemiska kristaller

Publicerad

Trollhättan har drabbats av flera näringlivssmockor den senaste tiden när företag valt att lämna staden. Nu sätter man hoppet till ett nytt, tyskt företag, som investerar hundratals miljoner för att tillverka kemiska kristaller i Nevs lokaler.

– Alla ingredienser som vi behövde finns här i Trollhättan, säger vd:n Thomas Töpfer.

Hör VD:n om varför de väljer att etablera sig i just Trollhättan.

Det tyska företaget Hellma minerals investerar nu drygt 200 miljoner kronor i en ny anläggning i Trollhättan. Företaget, som har verksamhet i såväl Tyskland som USA, menade att tillgången till energi i Sverige var helt avgörande.

I Tyskland har just energin blivit en bristvara eftersom man tidigare har förlitat sig på import av rysk gas.

Används inom fordonsindustrin

Hellma minerals producerar kalciumfluoridkristaller, en produkt som används när man tillverkar halvledarkomponenter, som i sin tur används inom bland annat fordonsindustrin. De senaste åren har det utvecklats en enorm brist på halvledare, något som tvingat bland annat bilfabriker att stänga under perioder.

Hellma minerals räknar med att den första kristallen kommer att lämna Stallbacka-området i Trollhättan under andra halvan 2023. Totalt kommer ett 20-tal personer anställas i ett första skede och man planerar mer investeringar under de kommande åren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.