Per Hillerborg visar ren fiskelycka. Fisken däremot, är som synes inte lika nöjd. Foto: Magnus Mörtberg

Udda fiskfångst

Publicerad

Han trodde det var en makrill, men det var något helt annat. Per Hillerborg fick upp en mycket ovanlig fisk i våra vatten när han fiskade idag.

Några kompisar fiskade vid Dramsvik, mellan Uddevalla och Ljungskile, när Per Hillerborg plötsligt fick napp.

– Jag trodde det var en väldigt stor makrill, men den såg inte ut som en makrill, säger Per Hillerborg till SVT Nyheter Väst.

Fiskevännerna hade inte en aning vilken sorts fisk det var så de efterlyste information på nätet från andra fiskeintresserade. Svaret kom och det visade sig vara en Bonito, en släkting till makrillen som kan väga upp till tio kilo och bli en meter lång. Boniton kallas ibland minituna, och ses som en sorts formel-1 fisk då den, väl på kroken, alstrar rejält med motståndskraft. Pers fisk var ingen rekordfisk, men den mätte 52 centimeter och vägde ett och ett halvt kilo.

Exemplar av samma art har tidigare landats i Halland men är mycket ovanlig. Normal hör de hemma i varmare vatten. Ibland fångas de dock i Halland utanför Bua, det vill säga i området kring varmvattenutsläppet från Ringhals.

– Jag är väldigt lycklig över att ha fått en stor fisk, säger Per Hillerborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer