Uddevalla är den senaste orten att bli utsatt för trådkapning på Twitter. Foto: TT

Staden porrkapad på Twitter: ”Tråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Söker du på Uddevalla på Twitter just nu får du vara beredd att få naket kastat i nyllet. Hashtaggen används flitigt för att göra reklam för en pornografisk webbsajt.

Sedan en dryg vecka tillbaka dyker lättklädda tjejer upp i flödet när man söker på Uddevalla på Twitter. Faktum är att var och varannan tweet med hashtaggen Uddevalla just nu visar bröst och kön.

När SVT Nyheter Väst uppmärksammade fenomenet i höstas hade bland annat Mariestad och Borås drabbats. Nu har det alltså blivit Uddevallas tur, vilket Bohusläningen var först att rapportera om.

– Det är ju tråkigt, men inte något vi kan göra nåt åt, säger Jenny Martinsson, kommunikatör på Uddevalla kommun uppgivet.

– Alla är ju fria att använda ordet Uddevalla.

Relativt nytt fenomen

Det handlar inte om en regelrätt kapning av ett twitterkonto, utan om att en hashtagg mer eller mindre ockuperats. Bakom porr-tweetsen står ett och samma företag som genom bildtexterna uppmanar betraktaren att gå in på en specifik hemsida.

Fenomenet är relativt nytt. När vi kontaktade Marie Grusell, forskare i sociala medier och strategisk kommunikation på Göteborgs universitet, i höstas, hade hon aldrig hört talas om det.

– Men rent krasst försöker porrindustrin hitta nya vägar till klick helt enkelt, inte på det mest smakliga sättet kan man tycka. Att hashtagga med städer känns ju extremt långsökt, sa hon då.

Uddevalla kommun använder sig ofta av hashtaggen Uddevalla, men har inga planer på att vidta några åtgärder.

– Vi hoppas att Twitter uppmärksammar detta. Och så får vi försöka ta över flödet helt enkelt, säger Jenny Martinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.