Langkawi är en mycket populär turistö i Malaysia. Foto: Privat

Ulrika flyttade till Malaysia – för att bli skräphjälte

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan lämnade Hälsöbon Ulrika Player sitt trygga liv i Västsverige. Hon sålde allt hon ägde och köpte en enkelbiljett till Malaysia. Där ägnar hon numera stora delar av sitt liv åt att plocka skräp.

En förälskelse. Så kallar Ulrika Player sitt första möte 1998 med ön Langkawi i Malaysia. Hon återvände några år senare, men för fem år sedan tog hon ett större beslut – att flytta dit. Hon köpte en enkelbiljett till Langkawi och har bott där sedan dess.

– Jag har startat upp en organisation här som heter Trash Hero Langkawi. Varje vecka städar vi någonstans på ön, det har vi gjort i tre år nu, säger Ulrika Player i 30 graders värme från sin veranda.

Sammanlagt har organisationen plockat upp 38 ton skräp från naturen, engagerat 4500 volontärer och organiserat 162 städningar. Människor från olika delar av samhället hjälper till som frivilliga – lokalinvånare, företag och turister. 

– Tanken bakom är att vi skapar en medvetenhet om miljöproblemet. Folk ser oss, undrar, kommer och frågar och kanske hjälper till och tänker själva på att inte slänga skräp.

Langkawi är en mycket populär turistö i Malaysia. Foto: Privat

Lämnade västsvensk ö för annan ö

Trash Hero är en organisation som började i Thailand och numera finns i 11 länder och på 61 platser. Ulrika Player startade sin lokala avdelning på Langkawi för tre år sedan. Hon är uppväxt i Kinna och bodde innan hon flyttade på Hälsö i Öckerö kommun.

Hur kommer det sig att person från Sverige bosätter sig i Malaysia för att plocka skräp? 

– Jag vet inte. Jag är inte ens en miljökämpe och har aldrig varit, men jag tyckte att det behövdes så jag kände att jag kör så får vi se vad som händer, säger hon och skrattar.

Många turister har flugit till Malaysia och hjälper till att plocka skräp. Hur ser du på frågan om klimatpåverkan kopplat till ditt arbete?

– De har ju inte flugit specifikt till Malaysia för att hjälpa till att plocka skräp. De är ju här ändå. Det här med att du spenderar mycket koldioxid när du flyger ner hit, det är illa, men vi vet inte vilket liv de vanligtvis lever. Man kan inte döma människor efter sådant.

Trash Hero Langkawi engagerar människor i alla åldrar, även skolungdomar. Foto: Privat

Vill avveckla organisationen

Ulrika Player har inga planer på att återvända till Sverige och inte heller att sluta kämpa för miljön.

– Jag kommer att fortsätta plocka skräp så länge det behövs och försöka påverka och förändra här nere. Ultimat är ju att kunna avveckla Trash Hero helt och hållet för att det inte behövs längre.

Ulrika Player har genom sitt arbete med skräp mött och prisats av många politiker och tjänstemän i Malaysia. Foto: Privat

I klippet överst kan du se och höra Ulrika Player berätta sin historia på plats i Malaysia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.