Simon Hay är en av allt fler göteborgare som tvingas söka sig till något av stadens socialkontor. Foto: SVT

Fler unga i behov av försörjningsstöd under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Antalet hushåll i behov av försörjningsstöd ökar nu i Göteborg. Jämfört med samma period förra året är ökningen runt 500 ärenden. Ingen vet hur hösten utvecklar sig och en av de som nu tvingats söka sig till ett av stadens socialkontor är Simon Hay.

– Det är väl ganska jobbigt att gå hit. Men man får göra vad som krävs, säger han.

Förra året var antalet hushåll i Göteborg i behov av försörjningsstöd – även känt som socialbidrag – lägre än på mycket länge. När coronapandemin slog till i våras befarade ansvariga på kommunen en kraftigt försämrad ekonomi och därmed att många skulle vara i behov av extra stöd.

Men de första månaderna hände ingenting. Siffrorna gick varken upp eller ner, förrän nu. De senaste siffrorna som finns klara i statistiken är för juli månad. Här syns en tydlig uppgång.

Coronaviruset i Västsverige

– Vi ser nu en ökning sedan i mars med fem procent, cirka 500 fler ärenden jämfört med i fjol, säger Kaj Larsson, planeringsledare på stadsledningskontoret.

Skulle jobba på oljerigg

Utanför socialkontoret på Första Långgatan i Göteborg möter vi Simon Hay, 34 år. Han berättar att han precis innan covid-19 slog till på allvar hade fått klart med jobb på en oljerigg. Men arbetsgivaren lämnade återbud i sista stund.

Sedan dess har han sökt flera jobb inom både bygg- och transportbranschen, hittills utan resultat. Inte heller har han rätt till a-kassa. Enligt honom själv skulle han ha tjänat 50 000 kronor efter skatt på oljeriggen. I försörjningsstöd får han cirka 6 600 kronor.

– Det ska räcka till hyra och mat och allt annat. Det är ganska surt men vad ska man göra, säger Simon Hay.

Unga står för ökning

Enligt stadsledningskontoret är det flest unga som står för den aktuella ökningen, runt 40 procent är ”unga vuxna”. Man ser också att runt 120 av de 500 ärendena rör barnfamiljer.

– Generellt är det personer som inte har så stark ställning på arbetsmarknaden och de med osäkra anställningar. Inte minst de som jobbat inom restaurang- eller besöksnäringen, säger Kaj Larsson.

Kaj Larsson säger att det är omöjligt att spekulera i hur situationen utvecklar sig på sikt. Enligt honom har staten gått in med en rad åtgärder som mildrar det ekonomiska lidandet för många. Hur länge det räcker sägs vara svårt att bedöma.

Hör mer om situationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet