Ernesto Escobar är ungdomsledare och har stöttat Mohamad Albaraj och de andra i gruppen Brotherhood. Foto: SVT

Unga killar i förorten vill stärka varandra

Uppdaterad
Publicerad

Stötta varandra, förbättra samhället och förändra bilden av killar i förorten.

Det är vad killarna bakom den nystartade gruppen Brotherhood i Angered har som mål.

Det hela började hösten 2018 i ungdomsatsningen Kulturatom i Angered. Ungdomsledaren Ernesto Escobar kände ett behov av att få killarna som hängde på ”Atom”, som de kallar det, att utnyttja sin kapacitet.

– Vi arbetade tidigare som en fritidsgård och jag märkte att killarna inte hittade sin plats, nu när vi sedan i höstas ändrat metod på hur vi jobbar på Atom, vi såg bland annat att många var frustrerade över att de inte hade jobb. Jag sa att det de gör på sin fritid gör skillnad.

Efter ett samtal med en av killarna, Yehia Kattan, föds idén.

– Jag ville att de skulle organisera sig, skapa något. Och vi ville få fram ungdomarnas egna idéer här, säger Ernesto Escobar.

Gruppen vill förbättra samhället

Han ber Yehia samla sina vänner till ett möte, som blir startskottet för gruppen Brotherhood. En grupp på 10 killar som träffas varje vecka under våren för att planera olika projekt. Deras första projekt blir ett ”samtal”. Det hölls i veckan med lokalpoliser, fältassistenter, socialtjänsten och ”vanligt folk”.

– Vi ser saker som kan förbättras hos socialtjänsten och polisen, och vi ville bjuda in dem för att prata om det. Det var spännande och roligt att berätta vad vi varit med om, för andra som verkligen var intresserade, säger Mohamad Albaraj, en av killarna i gruppen.

Han är 20 år och kom ensam från Libanon till Sverige för sju år sedan. Han är fortfarande asylsökande och försöker få jobb, men säger att det varit svårt.

– Det är bra att folk ser oss på ett bra sätt. Och att vi vill att samhället ska bli ännu bättre, säger han.

Se i klippet ovan vad Mohamad vill jobba med i framtiden.

”Ni förstår inte hur stort det här är”

Ungdomsledaren Ernesto Escobar berättar att några av killarna lyckats få jobb under tidens gång och att det påverkat gruppen positivt.

Han är märkbart glad och vänder sig till Mohamad Albaraj och säger:

– Jag tror inte ni själva förstår hur stort det här är som ni skapat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.