Ungdomarna visade Tynnereds goda sidor. Foto: Joel Georgy

Unga trötta på negativa bilden av Tynnered

Uppdaterad
Publicerad

Skottlossningar har gett Tynnered negativa rubriker, och i april klassades området som särskilt utsatt av polisen. Ett gäng ungdomar har tröttnat på bilden av Tynnered, och bestämde sig för att visa upp stadsdelens fina sidor för politikerna.

– Jag ville att de skulle få med sig att det är dags att börja investera i Tynnered, och börja förändra grejer. Vi har fantastiska ungdomar och stor potential, så det är dags att satsa nu, säger Amar Lagumdzija, 16 år.

Tynnered kan framstå som ett farligt område. I alla fall om man tror de senaste rapporterna. Det finns problem med kriminalitet i stadsdelen, och dödsskjutningar har fått enorma inverkningar på människors liv. Men här finns också grönska och liv, något som man gärna visar upp.

I dag kom åtta politiker från Göteborg för att få en rundtur av ungdomarna.

Vill lyfta bra saker

– Vi hade verkligen inte räknat med att det skulle komma så många. I går räknade vi med att det skulle komma två, så det här var mycket mer än vi hade förväntat oss, säger Sofia Templin, 15.

Ungdomarna som visade runt politikerna är sommararbetare på föreningen Ung Handlingskraft. Deras projekt heter My Hoods, och uppgiften de fick var att visa upp stadsdelen för beslutsfattare.

– Vi ville lyfta det som är bra med Tynnered, för att det ofta inte kommer upp i media, och Tynnered är ett väldigt omtalat område, så vi tyckte att det behövde visas, säger Sofia Templin.

Politikerna fick gå genom bostadsområden i Tynnered. Foto: SVT

”Vill visa att det är allvar”

Vandringen gick genom bostadsområden, förbi skolor och torg. Allt inramat av lummig grönska. De stannade till på tre ställen, samtliga fyllda med positiva minnen, men också med sorg. På varje plats har en skjutning skett.

– Vi ville visa politikerna att det faktiskt är allvar. De måste börja ta tag i grejerna nu, säger Amar Lagumdzija.

Rundturen och dess budskap gjorde intryck.

– Det gör fruktansvärt ont, och jag hade det ju hela tiden med mig att det nog var det som det skulle landa i, men när man hör ungdomarna som bor och lever här berätta att det handlar om deras klasskamrater är det smärtsamt. Det handlar om deras verklighet, och det är oacceptabelt, säger Maj Karlsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Ordföranden i stadsdelen Västra Göteborg, Henrik Munck (MP), var en av dem som följde med på rundturen.

– När ungdomar skjuts ihjäl i våra bostadsområden då är det någonting som har misslyckats, och ytterst ansvariga är ju politikerna. Nu gör vi en jättesatsning här i Tynnered. Hela Opaltorget byggs om, det blir ett lokalt torg med bostäder, service och verksamheter. Det händer mycket positivt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.