Bussmiljönärerna ska ändra sina bilvanor Foto: TT

Tonåringar får gratis sommarlovskort

Uppdaterad
Publicerad

Att tonåringar får resa gratis med kollektivtrafiken under sommaren är nu nära. Enligt kollektivtrafiknämndens ordförande så är det bara formalia kvar.

Regeringen har sagt ja till att ge tonåringar fri kollektivtrafik under sommaren. Men än är formalian för ett genomförande inte klart, vilket Nya Lidköpings-tidningen var först att rapportera om.

Regeringen har tillsammans med Vänsterpartiet lagt in 350 miljoner kronor per år i budgeten 2018-2020 för att skolungdomar ska kunna ta sig till sommarjobb och fritidsaktiviteter på lika villkor.

Ulrika Frick (Mp), kollektivtrafiknämndens ordförande i regionen menar att ett slutgiltigt besked från regeringen ska komma vid månadsskiftet.

– Vi har arbetat för det här sedan i höstas när det blev känt, och vi står fullt beredda när väl beslutet kommer. Vi räknar med att det kommer genomföras till i sommar, säger hon till SVT Nyheter Väst.

”Löser det på ena eller andra sättet”

Sommarlovskortet gäller för de ungdomar som gått ur sjätteklass upp till de som ska börja tredje året på gymnasiet. Men det statliga bidraget kommer inte att täcka kostande helt.

I Västra Götaland har regionen beräknat att sommarlovskortet för alla ungdomar kommer att kosta mellan 60-65 miljoner kronor per år, men regeringen har meddelat att enbart betala ut drygt 57 miljoner kronor per år till regionen.

Men det är inget som kommer att stoppa införandet menar Ulrika Frick.

– Vi har räknat på det och vet redan nu att pengarna från staten inte kommer att räcka, men vi har sagt att vi kommer att lösa det på det ena eller andra sättet, säger Frick.

Kortet kommer att gälla för ungdomar i 100 dagar i hela regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.