Satsningen kostar 350 miljoner kronor om året under åren 2018 till och med 2020 och gäller elever i hela landet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Skolungdomar får gratis kollektivtrafik på sommarlovet

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år kommer elever i högstadiet och gymnasiet få gratis kollektivtrafik på sommarlovet. Det är innebörden av ett förslag som Vänsterpartiet har drivit igenom i förhandlingarna med regeringen om den ekonomiska politiken.
– Alla barn har rätt till ett bra sommarlov, oavsett om föräldrarna har mycket eller lite pengar, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Satsningen kostar 350 miljoner kronor om året under åren 2018 till och med 2020, och pengarna slussas ut till kommunerna via ett riktat statligt bidrag. I slutändan fattas besluten lokalt om man vill införa åtgärden, men eftersom staten betalar är det rimligt att anta att de allra flesta elever i landet får ta del av den här satsningen.

LÄS MER: Kraftiga prisökningar i kollektivtrafiken

– När kompisarna tar bussen för att åka och bada ska inte den som har föräldrar med sämre ekonomi behöva stanna hemma, säger Jonas Sjöstedt.

De flesta positiva

När SVT Nyheter möter skolungdomar utanför Östra Reals Gymnasium i Stockholm är de flesta reaktioner positiva.

– Det är bättre att ungdomar får åka gratis än att de måste planka, eller att de har svårt att ta sig hem när det är sent, till exempel. För ungdomar vill vara ute, speciellt på sommarlovet, säger Klara Rakic, som går i första ring på gymnasiet.

LÄS MER: Vänsterpartiet Halland vill se gratis kollektivtrafik för asylsökande

Även om Vänsterpartiet vill nå de ungdomar vars föräldrar har det sämst ställt, så kommer den här reformen alla till del, det vill säga även de ungdomar vars föräldrar inte har något problem med att finansiera sina barns kollektivresor på egen hand.

– Ja, den kommer alla till del, men de med välbärgade föräldrar kan redan åka idag. Den här reformen ger alla den friheten, även till de barn som har föräldrar som inte har så god ekonomi, säger Jonas Sjöstedt.

Måste betalas

Samtidigt är det som med alla satsningar. Den ska betalas någonstans. Det gör att inte alla gör vågen åt Vänsterpartiets förslag bland de gymnasieelever vi möter.

LÄS MER: Gratis kollektivtrafik för 70+ i Skåne

– Självklart ska alla kunna resa och åka, men någonstans tror jag ändå att det finns bättre saker att lägga pengarna på. Vi har en sjukvård som har falerat till exempel. Det är mycket som inte fungerar som det ska, och då tror jag att det är viktigare med andra saker, säger gymnasieeleven Erik Ring.

SVT Opinion: Rebin Kamal: ”Vi behöver en avgiftsfri kollektivtrafik”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer