Ungdomsförbundets flaggkupp i Munkedal under Pride

Publicerad

Fullmäktige i Munkedal har sagt nej till att hissa regnbågsflaggor i kommunen under West Pride. Bakom beslutet stod bland annat Liberalerna. Som en protest genomförde partiets ungdomsförbund under natten till onsdagen en flaggkupp.
– Att Liberalerna sagt nej är oförlåtligt, säger Soroush Rezai, distriktsordförande för LUF Väst.

Under natten mot onsdag genomförde Liberala ungdomsförbundet Väst en flaggkupp i Munkedal. Totalt sattes 50-60 stycken prideflaggor upp i Dingle, på Munkedals kommunhus och på torget. Anledningen till kuppen är en protest mot att partiet röstade nej till att hissa prideflaggor i kommunen.

– Det är extremt fel, att Liberalerna sagt nej är oförlåtligt. Vi ska vara längst fram, starka och stabila när det kommer till människors rättigheter. Vi ska verka för att man ska få leva sitt liv med vem man vill och inte vara konservativa, säger Soroush Rezai, distriktsordförande för LUF Väst.

Röstade nej i kommunfullmäktige

I april beslutade kommunfullmäktige att inte hissa prideflaggan under West Pride med 23 röster mot 11, med hänvisning till att Munkedal följer förordningen om allmänna flaggdagar. S, V och MP röstade för att hissa prideflaggor i kommunen och SD, M, KD, C och L röstade emot. Soroush Rezai förklarar att det inte är en protest mot kommunfullmäktige utan mot det egna partiet.

– Det är snarare en signal till munkedalsborna som tillhör den här gruppen, visa att det finns stöd utifrån även om styret inte tar den här frågan på allvar så finns det politiker som gör det. Det är ofta ett mer stigma mot HBTQ personer i mindre kommun än i en större stad, säger Soroush Rezai.

Vad hoppas ni på nu?

– I bästa fall omprövar de beslutet men det är nog ett önsketänk. Förhoppningsvis tänker politikerna ett varv till nästa gång frågan kommer upp och inser att det inte är så enkelt som de har fått det att framstå, alltså att säga nej till en strikt flaggpolicy.

Står fast vid sitt beslut

Liberalerna i Munkedal anser inte att flaggkuppen påverkar deras beslut och säger att de kommer stå fast i frågan om flaggor i kommunen, oavsett vilken flagga eller vad de står för.

– Vi tycker inte den flaggan är viktigare än någon annan organisations flagga. Jag tycker att det får stå för LUF, vi har valt att följa de flaggregler som vi har. Men jag har överseende för deras kupp, som ungdomsförbund hör det till att vara lite okonventionella i sitt agerande, säger Göran Nyberg (L), vice ordförande i kommunfullmäktige.

Hur tänker du att beslutet uppfattas hos personer som bor i Munkedal och tillhör hbtq-rörelsen?

– De inser nog att det finns viktigare saker att göra för allas lika rättigheter än att hissa en flagga. Vi står för lika behandling men vi ser inte att det är samma som att hissa flaggor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer