Ungdomsfylleriet halverat

Uppdaterad
Publicerad

För tolv år sedan drack ungdomarna i Öckerö kommun mest i Sverige. Idag är ungdomsfylleriet halverat och minskar fortare än i någon annan svensk kommun. Och paradoxalt nog är det de vuxna som står i fokus.

Det sägs att alkoholkulturen är en kvarleva från sillperioden på 1700 och 1800-talet. Men det finns också andra skäl till att konsumtionen varit hög bland unga på öarna i Öckerö kommun.

– En anledning är att det funnits en stor tolerans bland föräldrar. Man tycker det är tryggt här ute, är de bara här i kommunen så händer inget, säger Håkan Fransson, drogförebyggare i Öckerö kommun. Det andra tror jag är att de umgås väldigt åldersblandat, på en fest kan det vara ungdomar mellan 13 och 22 år.

Antalet som provat alkohol i årskurs 7-9 har minskat från 65 till 30 procent och även antalet som regelbundet dricker sig berusade har minskat från 14 till 7 procent.

– Idén är att alla vuxna i vår kommun ska bli överens om att ingen ska dricka alkohol innan man är 18 år, säger Håkan Fransson. Framför allt föräldrar men också idrottsledare, far- och morföräldrar, lärare och alla andra vuxna.

Helene Klasson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.