Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De ukrainska spelarna har åkt över 160 mil för att komma till turneringen. Foto: Dalmar Namazi/SVT

Från krigsdrabbade Lutsk i Ukraina till Gothia Cup

Uppdaterad
Publicerad

FC Pidshypnuk lämnade oro och osäkerhet i Ukraina för att delta i världens största fotbollsturnering för ungdomar. Laget tog vinst i sin första match mot Hyllie IK från Malmö och känslorna är på topp.

– Att vi är här och spelar i Göteborg är otroligt viktigt för hela Ukraina och speciellt viktigt för våra spelare, säger Sergiy som är lagledare för laget.

Oro och osäkerhet hade präglat FC Pidshypnuk sedan kriget bröt ut i Ukraina i början av februari. Att få spela i en internationell turnering som Gothia Cup var en ickefråga. Men för några månader sedan tog allt en annan vändning.

– Vi hörde av oss och turneringen svarade med att finansiera vår resa till Göteborg för att delta, säger Sergiy.

Skrämmande situation

Laget kommer från Lutsk i västra Ukraina som ligger mindre än två timmar från den polska gränsen. Därför har situationen varit lugnare där jämfört med flera andra städer i det krigsdrabbade landet, men flyglarmen förekommer fortfarande.

– Situationen i resten av Ukraina är skrämmande, men jag är tacksam för att det är lugnt där vi bor och att mina föräldrar lever, säger sextonårige Volodymyr Tymoshevych som är en av spelarna i laget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.